Η επίσκεψη και οι συνομιλίες του Αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στην Αθήνα έχουν και μια άμεση συνέχεια.
Εννέα αξιωματικοί των τεθωρακισμένων πέταξαν μαζί του στην επιστροφή προκειμένου να επιλέξουν από ένα απόθεμα 1.000 αρμάτων μάχης, 400 από τα οποία η Αμερική θα τα προσφέρει στην Ελλάδα δωρεάν.
Η πρόθεση αυτή των Αμερικανών είχε γίνει γνωστή, αλλά είχε προκύψει πρόβλημα με το κόστος μεταφοράς τους που θα επιβάρυνε την χώρα, ύψους 10.000.000 ευρώ, μαζί με το κόστος εκπαίδευσης προσωπικού. Τώρα που αποφασίσθηκε γίνεται προσπάθεια το κόστος να καλυφθεί από ορισμένους Έλληνες εφοπλιστές, εφ’ όσον αυτοί απαντήσουν θετικά στην πρόταση του ΓΕΣ, ενώ υπάρχουν και αντιρρήσεις που διατυπώνονται για το κόστος εν συνεχεία, των πυρομαχικών των αρμάτων μάχης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τανκς αυτά είναι « Abrams» Μ1Α1 3ης Γενιάς, με κόστος για τα 400, 3,2 δις ευρώ. Όταν παραληφθούν θα αποσυρθούν εκατοντάδες παλιά άρματα μάχης Μ48, που η ζωή τους λήγει το 2015 και που έχουν πλέον και λόγω παλαιότητας, μεγάλο κόστος συντήρησης, όσο και ελλείψεις ανταλλακτικών, οπότε θα υπάρξει ουσιαστική οικονομία και επιχειρησιακή αναβάθμιση για τον ελληνικό στρατό ξηράς.