Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Συμφωνία της Μαδρίτης 8 Ιουλίου 1997



Συμφωνία της Μαδρίτης

Του Στάθη (από την «Ελευθεροτυπία»)
Τέτοια εκκωφαντική... σιωπή, σπανίζει.
Η συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην «Καθημερινή» την περασμένη Κυριακή (που παραχωρήθηκε ανήμερα της επίσκεψης του κ. Καραμανλή στον Ερντογάν και στην οποία ο Γκιούλ δήλωσε ότι η Τουρκία διεκδικεί τα «νόμιμα και ζωτικά της συμφέροντα» στο Αιγαίο),... εξαφανίστηκε!
Ειδικά η αναφορά του ότι αυτά τα «νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα» της Αγκυρας στο Αιγαίο απορρέουν από τη συμφωνία που υπέγραψαν στη Μαδρίτη οι Σημίτης - Πάγκαλος, κυριολεκτικά ...θάφτηκε από τα εγχώρια ηλεκτρονικά ΜΜΕ.
Τα κόμματα του κυρίαρχου δόγματος περί «εξευρωπαϊσμού» της Τουρκίας έκαναν ότι δεν άκουσαν.
Γιατί άραγε;...
*
Η απάντηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι δε μιλά εκείνος (και για εκείνα τα θέματα) που έχει λερωμένη τη φωλιά του. Το ΠΑΣΟΚ που υπέγραψε εκείνη τη συμφωνία, η ΝΔ που ως αντιπολίτευση τήρησε μια εφεκτική στάση απέναντί της, ο ΣΥΝ που έσπευσε τότε να τη χαιρετίσει, λογικό είναι να θέλουν να ξεχαστεί η κοντόθωρη (τουλάχιστον) στάση τους και το αδιέξοδο των πολιτικών τους επιλογών.

Οσο για τα ΜΜΕ, ενταγμένα στο κυρίαρχο σύστημα εξουσίας, αφ' ενός δεν έχουν κανένα λόγο να αναφέρονται σε ζητήματα που πλήττουν το πολιτικό σύστημα, αφ' ετέρου αν μιλήσουν τότε θα πρέπει να αναφερθούν και στη δική τους στάση απέναντι στη συμφωνία της Μαδρίτης. Θα ήταν από μέρους τους λάθος επιλογή. Αλλωστε, δεν έχουν περάσει δα και πολλά χρόνια, για να έχει ξεχαστεί ο ρόλος που έπαιξαν τα «παπαγαλάκια» και σε εκείνη την περίπτωση.
*
Μπροστά σε αυτήν την άκρα του τάφου σιωπή, το μόνο που απομένει είναι να θυμίσουμε εμείς τι ακριβώς έλεγε εκείνη η συμφωνία, σε τι συνθήκες υπογράφτηκε, σε τι δεσμεύει την Ελλάδα, αλλά και τι είχαν προβλέψει οι ...«Λακεδαιμόνιοι» (όπως αποκαλούσαν το ΚΚΕ οι «παπαγάλοι»), όταν ο Πάγκαλος έβαζε την υπογραφή του κάτω από τη συμφωνία.
*
Στις 8 Ιούλη 1997, λοιπόν, άρχισε η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Στο περιθώριο της Συνόδου και με την επίβλεψη της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κ. Σημίτης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σ. Ντεμιρέλ, περιστοιχιζόμενοι από τους υπουργούς Εξωτερικών Πάγκαλο και Τζεμ, υπογράφουν συμφωνία με σκοπό «τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο και την απομάκρυνση του κινδύνου σύρραξης ανάμεσα στις δύο χώρες». Η συμφωνία έμεινε στην ιστορία ως «Συμφωνία της Μαδρίτης».
Στη συμφωνία αναφέρεται ότι:
«Και οι δύο χώρες θα αναλάβουν προσπάθεια να προωθήσουν διμερείς σχέσεις, που θα βασίζονται σε:
  • Αμοιβαία δέσμευση για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνεχή ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
  • Σεβασμό της κυριαρχίας της κάθε χώρας.
  • Σεβασμό των Αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών.
  • Σεβασμό στα νόμιμα, ζωτικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα της κάθε χώρας στο Αιγαίο, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία τους.
  • Δέσμευση αποφυγής μονομερών ενεργειών στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της επιθυμίας, ώστε να αποτραπούν συγκρούσεις οφειλόμενες σε παρεξήγηση, και
  • δέσμευση διευθέτησης των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, στη βάση αμοιβαίας συναίνεσης και χωρίς τη χρήση βίας ή την απειλή βίας».
Είναι ακριβώς η τρίτη παράγραφος εκείνης της συμφωνίας, την οποία επικαλείται σήμερα η Τουρκία, για να «νομιμοποιήσει» τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο...
*
Η συμφωνία των Σημίτη - Πάγκαλου που έγινε δεκτή στην Αθήνα με τίτλους όπως «ΗΡΕΜΑ ΝΕΡΑ στο Αιγαίο έβγαλε η Μαδρίτη» («Νέα», 9/7/1997), αντιμετωπίστηκε τότε από το ΚΚΕ με την ακόλουθη ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Κόμματος:
«Το κείμενο που υπογράφτηκε από τους Κ. Σημίτη - Σ. Ντεμιρέλ δεν προσφέρεται για θριαμβολογίες. Αντίθετα, γεννά σοβαρές ανησυχίες, γιατί:
1. (...) το κοινό ανακοινωθέν δεν έγινε για να επιλύσει τα προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά για να προωθήσει τα σχέδια της "νέας τάξης πραγμάτων", ειδικότερα την αμερικανοποίηση του Αιγαίου, την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.
2. Στο κοινό ανακοινωθέν περιέχονται διακηρύξεις περί σεβασμού των Διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου κλπ., ταυτόχρονα όμως υπάρχουν σημεία, τα οποία η τουρκική πλευρά μπορεί να ερμηνεύσει όπως θέλει, π.χ. η διάταξη του κειμένου περί "ζωτικών συμφερόντων και ενδιαφερόντων της κάθε χώρας στο Αιγαίο".
3. Τα παραπάνω διφορούμενα στοιχεία μπορούν να ανοίξουν το δρόμο ενός διαλόγου "μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης", ο οποίος, στα πλαίσια του γνωστού αμερικανικού σχεδίου, εξυπηρετεί και τις επεκτατικές επιδιώξεις της τουρκικής κυβέρνησης».
*
Αυτά έλεγε το ΚΚΕ για τη συμφωνία της Μαδρίτης των Σημίτη - Πάγκαλου. Εχουν, νομίζετε, κανένα λόγο τα ΜΜΕ (και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο) να υπενθυμίζουν τι έλεγαν οι άλλοι;...

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου