Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Κυπριακό Φυσικό Αέριο

Πέραν των προσδοκιών το φυσικό αέριο στην Κύπρο

| Εκτύπωση | 18/01/2011 | Του Δήμου Βερύκιου*

Στην Κύπρο ήταν για τρεις ημέρες ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Επισκέφθηκε μάλιστα την περιοχή Βασιλικού. Εκεί ξεκίνησαν απαλλοτριώσεις για την κατασκευή του κεντρικού σταθμού υγροποίησης του φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, που είχε συνάντηση με τον Κύπριο υπουργό Αντ. Πασχαλίδη, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, μιλά στο «Εθνος» για τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ για την ΑΟΖ και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στις περιοχές «Λεβιάθαν» και «Οικόπεδο 12».
Κύριε Καρατζαφέρη, γιατί είστε τόσες μέρες στην Κύπρο;
Ήρθα να δω ιδίοις όμμασι και να ενημερωθώ για ευρήματα και συμφωνίες που μπορούν να αλλάξουν την πορεία του Ελληνισμού, αλλά και την ευρύτερη σχέση των κρατών της Μέσης Ανατολής.
Είστε αισιόδοξος γι’ αυτό;
Τόσο από πλευράς της κυπριακής κυβερνήσεως όσο και από μαρτυρίες από επαΐοντες του Ισραήλ, αλλά και από ερευνητές της αμερικανικής εταιρείας που έχει αναλάβει το όλο έργο, τα δύο γειτονικά κοιτάσματα του «Λεβιάθαν», που ανήκει στην ΑΟΖ του Ισραήλ, και του «Οικοπέδου 12», που ανήκει στην Κύπρο, μπορούν να τροφοδοτήσουν τις ανάγκες της Ευρώπης για δεκαετίες.

Προφανώς για να το λέτε, είναι αισιόδοξος και ο αρμόδιος υπουργός της Κύπρου, ο κ. Αντ. Πασχαλίδης, με τον οποίο είχατε συνάντηση. Αλήθεια τι λέγατε επί δύο ώρες;

Δεν κοίταξα ρολόι για να σας πω αν ήταν πράγματι δίωρο, αλλά είχα μία συζήτηση και ενημέρωση εξαιρετικά γόνιμη. Ανταλλάξαμε απόψεις. Του κατέθεσα προτάσεις και του πρότεινα να έχει επαφή με την Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία ρυθμιστικό ρόλο παίζει η δικιά μας, η Νίκη Τζαβέλα.

Δεν μου είπατε εάν και ο κ. Πασχαλίδης είναι αισιόδοξος. Ή μάλλον τόσο αισιόδοξος όσο είναι η κοινή γνώμη εδώ στην Κύπρο και όχι μόνο.

Θα προτιμούσα ο ίδιος να μοιραστεί μαζί σας τα συναισθήματά του, αλλά δεν μπορώ παρά να σας μεταφέρω ότι η κάθε νεότερη μέτρηση που γίνεται στο κυπριακό «Οικόπεδο 12» έχει και καλύτερα αποτελέσματα της αναμενόμενης ποσότητας.

Προφανώς γι’ αυτό σπεύδουν στην Κύπρο οι Ευρωπαίοι αρχηγοί ο ένας μετά τον άλλον;

Με την Κύπρο δύο φορές ασχολήθηκαν οι μεγάλοι της Γης. Πριν από 15 χρόνια με τους S-300 και σήμερα με το αέριο. Θυμάμαι την εμμονή μου αρχές της δεκαετίας του ’90, για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στο νησί και την αποδοχή των σκέψεών μου από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Φέτος το καλοκαίρι είχα έρθει στην Κύπρο και έκανα έναν κύκλο επαφών με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, συμπεριλαμβανομένου του ΑΚΕΛ, και επέμενα στο «τρίγωνο» Ισραήλ - Κύπρος - Ελλάδα.
Τι ήταν αυτό που το καλοκαίρι σάς οδήγησε να κάνετε στροφή 180 μοιρών με το Ισραήλ;
Κύριε Βερύκιε, μόνο εμπαθείς και αγκυλωμένοι δεν θα έβλεπαν ότι η αντιπαλότητα που δημιουργήθηκε στη γειτονιά μας, μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, δημιουργεί νέες συνθήκες και νέες δυνατότητες. Προσωπικά, επί δεκαπέντε χρόνια κατήγγελλα και καυτηρίαζα κάθε επιθετική ενέργεια του Ισραήλ. Ακριβώς με τη συμφωνία που είχε με την Τουρκία. Μην έχετε ψευδαίσθηση ότι χωρίς τη συμβολή του Ισραήλ η Τουρκία δεν θα είχε ελέγξει το Κουρδικό και δεν θα είχε συλληφθεί ο Οτσαλάν. Τώρα βεβαίως στη νέα εποχή, το συμφέρον της Ελλάδας είναι να συνταχθεί με το Ισραήλ, ούτως ώστε να αποκτήσει πρόσβαση σε κέντρα παγκόσμιας επιρροής.
Το καλύτερο κοκτέιλ εμπιστοσύνης
Συμφωνείτε με την κίνηση του Γ. Παπανδρέου, να συσφίγξει τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ;
Οφείλω να ομολογήσω ότι ο πρωθυπουργός για τη συγκεκριμένη κίνησή του είχε την ευγένεια να με ενημερώσει, μια και ήταν η βασική ιδέα δική μου. Όμως διαφωνώ απολύτως μαζί του στη στρατηγική που σήμερα έχει υιοθετήσει, δηλαδή να πατάει σε δύο βάρκες.
Δηλαδή;
Ερζερούμ και κοινά Υπουργικά Συμβούλια με το Ισραήλ δεν δημιουργούν το καλύτερο κοκτέιλ εμπιστοσύνης και προοπτικής.

Μα ήταν κακό που πήγε στο Ερζερούμ, όπου του δόθηκε η δυνατότητα να τους τα πει «έξω από τα δόντια» για το θέμα των υπερπτήσεων;

Θα είχε αντίκρισμα αν την ίδια ώρα που κατήγγελλε τις υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι, εκείνοι δεν έκαναν παραβιάσεις στις Οινούσσες. Στην Τουρκία το έχουν δίπορτο. Πότε βγαίνουν μπροστά οι ισλαμιστές και πότε οι στρατιωτικοί.
Η Λευκωσία κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ευελιξία απ’ ό,τι εμείς στην Αθήνα. Υπέγραψαν τη συμφωνία με το Ισραήλ χωρίς να χρονοτριβούν...
Εμείς για να πάρουμε μια απόφαση σκεφτόμαστε τι θα πει ο Ερντογάν και πώς θα το πάρουν οι προστάτες μας, έτσι χάνουμε τη μία ευκαιρία μετά την άλλη. Η διακήρυξη της ΑΟΖ στο Καστελόριζο, που θα μας ενώσει με την ΑΟΖ της Κύπρου και εκείθεν με το Ισραήλ, είναι η τελευταία μας μεγάλη ευκαιρία να γίνουμε πρωταγωνιστές και να μην παραμείνουμε κομπάρσοι στην ευρωπαϊκή σκηνή.
* Από το ΕΘΝΟΣ των Αθηνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου