Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

FW: [HELLENIC-PROFESSORS-PHDS] Μίκης Θεοδωράκης και Βασίλης Μαρκεζίνης



From: Hellenic Professors and PhDs Electronic Forum [mailto:HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG] On Behalf Of Ifestos
Sent: Monday, March 14, 2011 4:41 PM
To: HELLENIC-PROFESSORS-PHDS@HEC.GREECE.ORG
Subject: [HELLENIC-PROFESSORS-PHDS] Μίκης Θεοδωράκης και Βασίλης Μαρκεζίνης

Μίκης Θεοδωράκης και Βασίλης Μαρκεζίνης

Όπως υποθέτω και πολλοί άλλοι, τυγχάνει να διαφωνώ με πολλές παραταξιακές επιλογές του Μίκη Θεοδωράκη κατά την διάρκεια της μεταχουντικής περιόδου. Τον χαρακτηρισμό «γυρολόγος», πάντως τον βρίσκω υπερβολικό και αχρείαστο. Προσωπικότητες όπως τον Μίκη δεν παρεμβαίνουν στο πολιτικό προσκήνιο για να ενταχθούν στο σύστημα ψηφοθηρίας αλλά για να καταθέσουν μια άποψη απόρροια της υψηλής τους θέσης στο στερέωμα του πνεύματος. Οι παρεμβάσεις του για το θέμα της συντρέχουσας κρίσης, αυτό το νόημα έχουν. Και να μην ξεχνάμε ότι πολλές από τις εκτιμήσεις που εξέφρασε είναι ενδεχομένως πολύ καλύτερες από εκείνους οι οποίοι αν και σε πολιτειακά υπεύθυνες θέσεις με συρροή λαθών στο πεδίο των οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων ακάθεκτοι μας εξαποστέλλουν στον πάτο.

Για τον Βασίλη Μαρκεζίνη, τέλος, το έργο του οποίου ως πολιτικός επιστήμονας του διεθνούς συστήματος παρακολουθώ από καιρό, αισθάνομαι ότι είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν τρεις επισημάνσεις. Πρώτον, εκτός του ότι δεν έχει κριθεί ιστορικά ο ρόλος του Σπύρου Μαρκεζίνη Π.χ.θα είχαμε την καταστροφή της Κύπρου αν η μετάβαση που επιχειρούσε επιτύγχανε;] δεν κρίνεται μια διαπρεπής προσωπικότητα από το γεγονός ότι είναι υιός του ενός ή άλλου πατέρα του αλλά από το οποίο ο ίδιος επιτυγχάνει στην επιστημονική και πνευματική διαδρομή του. Δεύτερον, στο δικό του επιστημονικό πεδίο δεν είναι μόνο ένας από τους διαπρεπέστερους επιστήμονες παγκοσμίως αλλά και με αξιοσημείωτες επιδόσεις διεύρυνσης σε γειτνιάζοντα επιστημονικά πεδία που κάλλιστα τον καθιστούν ένα διεπιστημονικό πολιτικό στοχαστή. Στα ύστερα βιβλία και άρθρα του για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ακόμη και αν κανείς διατηρεί επιφυλάξεις για κάποιες θέσεις, παραμένει γεγονός ότι, αφενός είναι μια ζωντανή διεπιστημονική παρουσία, και αφετέρου, ότι στο πεδίο των διεθνών σχέσεων οι θεωρήσεις του και οι εκτιμήσεις του είναι απείρως πιο ενδιαφέρουσες αν συγκριθούν με αντίστοιχες πολλών καλοπληρωμένων διεθνολογούντων που αποκλειστικά μόνο αυτό κάνουν. Επιπλέον, πόσοι υπουργοί εξωτερικών της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες και την ύστερη εποχή έχουν την ευρύτητα των γνώσεων του Βασίλη Μαρκεζίνη και την ουσιαστική επιστημονική παρουσία του; Ακόμη: Είμαι ο τελευταίος που θα ισχυριστεί ότι αν στο πεδίο του πολιτικού στοχασμού κανείς γράψει μερικά άρθρα στα αναρίθμητα περιοδικά ομοϊδεατών  («αξιολογητών» τα λένε), αυτό είναι κατ’ ανάγκη τεκμήριο υψηλών επιστημονικών βαθμίδων. Πλην, όπως έγραψα μόλις, η επιστημονική παρουσία του Βασίλη Μαρκεζίνη είναι εξ αντικειμένου επιστημονικά ουσιαστική! Τρίτον, πολλοί τελευταία λόγω των πολιτικών προεκτάσεων των στοχαστικών παρεμβάσεών του, αφήνουν υπονοούμενα για τον στοχαστικό χαρακτήρα ενός από τους διαπρεπέστερους έλληνες επιστήμονες αναφερόμενοι απαξιωτικά στο «Σερ». Πρόκειται όμως για κρατικό τίτλο - αν δεν κάνω λάθος- ενός μεγάλου κράτους και δεν δίνεται τυχαία ή σε τυχαίους. Εκτός και αν θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε τα καθεστώτα άλλων κρατών και ανεξάρτητα του τι καθεστώς θέλουμε για την δική μας πατρίδα, καλό είναι να μιλούμε με προσοχή για τα κανονιστικά τους συστήματα. Τέλος, ας τονίσω ότι είναι πολύ γνωστό πως ο Βασίλης Μαρκεζίνης, και όχι επειδή ήταν υιός του Σπύρου Μαρκεζίνη, είναι εδώ και δεκαετίες συνομιλητής πολλών ηγετών σε πολλά και μεγάλα κράτη.

Π. Ήφαιστος - P. Ifestos
www.ifestosedu.gr - info@ifestosedu.gr
P Παρακαλώ σκεφτείτε το περιβάλλον - είναι απαραίτητο να τυπωθεί αυτό το μήνυμα;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου