Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

FW: Επίσκεψη Χριστόφια στο Ισραήλ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ. Γιατί διστάζει η Κύπρος;

 
-----Original Message-----
From: EVRIPIDIS BILLIS [mailto:euri@central.ntua.gr]
Sent: Thursday, March 17, 2011 9:23 AM
To: EVRIPIDIS BILLIS
Subject: Επίσκεψη Χριστόφια στο Ισραήλ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ. Γιατί διστάζει η Κύπρος;

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

GREEK-AMERICAN DAILY   Γράφει την ιστορία του Ελληνισμού των ΗΠΑ από το 1915

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011 / Thursday, March 17, 2011 www.ekirikas.com

 

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Γιατί διστάζει η Κύπρος;

Η προοπτική στενής συνεργασίας με το Ισραήλ, μπορεί να καθορίσει το μέλλον της Κύπρου

         H επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια στο Ισραήλ, επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον και την αποφασιστικότητα των Ισραηλινών να προχωρήσουν σε μια στρατηγική συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία με όχημα τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου που φαίνεται να υπάρχει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) των δύο χωρών και με προοπτική αυτή η συνεργασία να επεκταθεί και να εξελιχθεί σε μια συμμαχία σε όλα τα θέματα.

        

        Ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έτυχε θερμής υποδοχής από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι μίλησαν ξεκάθαρα για τους σκοπούς και τους στόχους τους. Το γραφείο του πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου προχώρησε, μάλιστα, σε ένα βήμα παρακάτω. Ανακοινώνοντας δημόσια τη σύσταση ομάδων εργασίας για μελέτη της μεταφοράς φυσικού αερίου από το ισραηλιτικό οικόπεδο «Λεβιάθαν» στην Ευρώπη μέσω Κύπρου.

      

        «Εχουμε συμφωνήσει σε όλα με την Κύπρο και είμαστε έτοιμοι να διανέμουμε στην Ευρώπη φυσικό αέριο. Οι ομάδες εργασίας θα πρέπει να αρχίσουν δουλειά σε 4 με 6 εβδομάδες», ανέφερε ενδεικτικά η ανακοίνωση του γραφείου του κ. Νετανιάχου.

         Το Ισραήλ δίνει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα μπορεί να αξιοποιήσει την ιδιότητά της αυτή για να διοχετεύει στο μέλλον προς την Ευρώπη φυσικό αέριο. Να υπενθυμίσουμε ότι το Ισραήλ είχε εκφράσει, παλαιότερα, την επιθυμία να ενταχθεί σε αυτή τη συνεργασία και η Ελλάδα. Την βούληση των Ισραηλινών εξέφρασε με παραστατικό τρόπο και η φράση του προέδρου Σιμόν Πέρες ότι οι δύο χώρες έχουν ένα θησαυρό να αξιοποιήσουν, για το καλό των λαών τους, καθότι η ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην περιοχή μειώνει την εξάρτηση από τους παραδοσιακούς παραγωγούς.

    

        Απέναντι σε αυτή τη θέρμη των Ισραηλινών, η κυπριακή πλευρά έσπευσε την ίδια ώρα να εκδηλώσει ένα ανεξήγητο δισταγμό, θέλοντας, όπως δικαιολογήθηκε, να κρατήσει χαμηλότερους τόνους. Αν και στις συνομιλίες του ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε τους Ισραηλινούς ότι ανάλογη θέληση και συνεργασία υπάρχει και από κυπριακής πλευράς, αργότερα διά του εκπροσώπου του υποστήριξε πως «τίποτα δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί» διαρρέοντας συγχρόνως πως «οι Iσραηλινοί βιάζονται πάρα πολύ».

        Η πραγματικότητα, βέβαια, είναι στη μέση: Ναι μεν δεν υπήρξε υπογραφή κάποιας ολοκληρωμένης συμφωνίας, όμως οι δύο πλευρές βρέθηκαν σε ένα στάδιο στο οποίο τα βρήκαν σε όλα και εκείνο που απομένει είναι μια τυπική συμφωνία.

        Προβληματίζει ωστόσο αυτή η διστακτικότητα που επιδεικνύει η Λευκωσία για να αρπάξει την ευκαιρία που της παρουσιάζεται. Το Ισραήλ, νιώθοντας τον ασφυκτικό κλοιό των μουσουλμανικών χωρών που το περιτριγυρίζουν, έχει αντιληφθεί ότι οι εν δυνάμει σύμμαχοί του στην περιοχή είναι μόνο η Κύπρος και Ελλάδα. Ιδιαίτερα την Κύπρο, που γειτνιάζει περισσότερο, την βλέπει ως γέφυρα για έξοδο και συνεργασία του με την Ευρώπη. Και θέλει να καταστήσει τη νήσο ως βάση εξαγωγών του φυσικού αερίου που είναι έτοιμο να εξορύξει από μια περιοχή που απέχει λιγότερο από 100 χιλιόμετρα από τις κυπριακές ακτές.

          Η προοπτική της στενής συνεργασίας με το Ισραήλ, μπορεί να ανοίξει λεωφόρους σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο και να καθορίσει το μέλλον της Κύπρου. Γι' αυτό και ο πρόεδρος Χριστόφιας θα πρέπει να ανταποκριθεί στο κάλεσμα των Ισραηλινών χωρίς δισταγμό και δίχως καθυστέρηση. Να παραμερίσει κάθε ιδεολογικό φραγμό ή άλλο δίλημμα τον παρεμποδίζει και με ψυχραιμία να αποφασίσει αυτό που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Στο δρόμο αυτό έχει ήδη τη στήριξη όχι μόνο της κυπριακής αντιπολίτευσης και των άλλων πολιτικών δυνάμεων της νήσου αλλά και του συνόλου του Ελληνισμού.


-----

No virus found in this message.

Checked by AVG - www.avg.com

Version: 10.0.1204 / Virus Database: 1498/3511 - Release Date: 03/16/11

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου