Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Πολιτική Διακήρυξη Γιώργου Λιλλήκα

ΑΡΧΙΚΗ
Η ΚΙΝΗΣΗ
ΓΙΝΕΤΕ ΜΕΛΗ
ΙΣ / BOOKS
ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ
Εγκύκλιοι Κίνησης
Άρθρα & Κείμενα
Ομιλίες & Συνεντεύξεις
Audio & Video
PUBLICITY
PUBLICATION
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / CONTACT
06/04/2012, Γιώργος Λιλλήκας: Εξαγγελία υποψηφιότητας για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας - Πολιτική Διακήρυξη



ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2013
ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΛΛΗΚΑ
____________________________________________________
Λευκωσία, 6 Απριλίου 2012
____________________________________________________
Όπως γνωρίζετε, εδώ και μερικούς μήνες είχα εγκαινιάσει ένα μεγάλο κύκλο διαλόγου με τους πολίτες. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω, αλλά και την ευτυχία να ακούσω με προσοχή χιλιάδες πολίτες, όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών στρωμάτων από την ελεύθερη Αμμόχωστο μέχρι την Πάφο.
Μέσα από ένα ελεύθερο, ειλικρινή και κριτικό διάλογο, είχα την δυνατότητα να μοιραστώ προβληματισμούς και απόψεις για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας. Να επιβεβαιώσω τις ανησυχίες της τεράστιας πλειοψηφίας του Κυπριακού Ελληνισμού, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την υπό διαπραγμάτευση λύση. Να αφουγκραστώ την αγωνία των νέων ανθρώπων, οι οποίοι βιώνουν την ανεργία και βλέπουν τα όνειρά τους για τη ζωή να απομακρύνονται. Των νέων οι οποίοι δεν ανέχονται πλέον και απορρίπτουν το σύστημα των πελατειακών σχέσεων, που προαγάγει την αναξιοκρατία και εξευτελίζει την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά τους. Των συνταξιούχων, των χαμηλών και των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια η οποία επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους. Των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναγκάζονται να αναστείλουν τις εργασίες τους, να απολύσουν εργαζόμενους ή να μειώσουν μισθούς.
Η κοινωνία μας, σήμερα, πλήττεται από το αίσθημα της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας και της απαισιοδοξίας σε όλα τα επίπεδα. Αισθήματα που την οδηγούν στον κοινωνικό μαρασμό και στην καταστολή του δυναμισμού που χαρακτηρίζει τον λαό μας. Η απογοήτευση από το πολιτικό σύστημα οδήγησε πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες, το ένα τρίτο και πλέον του εκλογικού σώματος, κυρίως νεαρής ηλικίας, που αποτελούν την ελπίδα μας για το μέλλον, στην απομάκρυνση τους από τα κοινά. Η αποχή στις εκλογές δεν δηλεί έλλειψη ενδιαφέροντος για την πολιτική. Είναι έκφραση απογοήτευσης αλλά και οργής για την απουσία προτάσεων και μέτρων που να δίνουν προοπτική και ελπίδα. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από την ανακύκλωση ξεπερασμένων ιδεών και ωραίων αλλά αναποτελεσματικών συνθημάτων. Από τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και την παραγνώριση των δικών τους προτεραιοτήτων και ανησυχιών. Από την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων.
Αν μπορώ να ερμηνεύσω και να μεταφέρω τα μηνύματα που έλαβα από το διάλογο με τους πολίτες, λέω με σιγουριά ότι ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα απαιτεί αλλαγή. Οι πολίτες απαιτούν ριζοσπαστικές τομές που θα φέρουν ρήξη με το παρελθόν. Απαιτούν αναθεωρημένες αντιλήψεις και πρακτικές που θα οδηγούν σ’ ένα σύγχρονο κράτος δικαίου με ίσες ευκαιρίες για όλους. Απαιτούν ανατροπές που θα καθιστούν τους πολίτες πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσους.
Ανατροπές που θα καταργούν το σύστημα των διακρίσεων και την κατηγοριοποίηση ανάμεσα στους πολίτες των Κομμάτων και τους άλλους. Οι ικανότητες των πολιτών και τα δικαιώματα τους δεν μπορεί να εξαρτώνται από την κομματικοποίησή τους.
Οι πολίτες, ασφαλώς, παραδοσιακά ενδιαφέρονται για τα ποσοστά των Κομμάτων αλλά πολύ περισσότερο, ενδιαφέρονται και αγωνιούν για το μέλλον του τόπου. Δεν αγωνιούν για το ποιο κόμμα θα πανηγυρίσει στις επικείμενες προεδρικές εκλογές. Οι πολίτες αγωνιούν για την επίλυση των προβλημάτων που τους ταλαιπωρούν, για την ανεργία και τις προοπτικές των παιδιών τους.
Μετά από 35 χρόνια διακοινοτικών συνομιλιών, διαπιστώνουμε πως αν στόχος της στρατηγικής μας ήταν μια λύση που θα ανέτρεπε τα κατοχικά δεδομένα, αυτή η στρατηγική απέτυχε. Η ικανοποίηση των Τουρκικών απαιτήσεων δεν οδηγεί σε λύση αλλά σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον πλήρη έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου και στον εκτουρκισμό της. Η υπό διαπραγμάτευση λύση παραβιάζει και τα ελάχιστα όρια ασφάλειας του Κυπριακού Ελληνισμού. Η λύση δεν μπορεί να βασίζεται στα δεδομένα του ’74. Ούτε σε υποχωρήσεις που την καθιστούν μη λειτουργική και άρα μη βιώσιμη. Ούτε και έχει νόημα μια λύση που προάγει τα συμφέροντα της Τουρκίας και άλλων ξένων χωρών αντί τα συμφέροντα των Κυπρίων. Η λύση θα έχει νόημα, μόνο αν ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής. Η λύση πρέπει να εμπνέεται από τα σύγχρονα δεδομένα, τις σύγχρονες αρχές και αξίες. Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων, που θα την βιώσουν και θα την εφαρμόσουν. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η λύση οδηγεί σε μια Ελεύθερη Κύπρο μ’ ένα Δημοκρατικό καθεστώς διακυβέρνησης.
Η πατρίδα μας και οι πολίτες βρίσκονται σήμερα μπροστά σ’ ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο σύντομο μέλλον για ζητήματα στρατηγικής σημασίας, θα είναι κρίσιμες για το μέλλον του τόπου, για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την εθνική επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού. Αυτά τα ζητήματα (χωρίς να υποβαθμίζω τα άλλα προβλήματα) είναι: η επίλυση του Κυπριακού, η σύνθετη αξιοποίηση με στρατηγικούς σχεδιασμούς των υδρογονανθράκων μας, η επαναφορά της Κυπριακής οικονομίας σε πορεία αειφόρου ανάπτυξης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση του επιπέδου και της ποιότητας της παιδείας μας.
Είμαι πεπεισμένος ότι, με τη βοήθεια και τη συμμετοχή των πολιτών, μπορούμε να διαμορφώσουμε και να εφαρμόσουμε ένα σύγχρονο όραμα, ικανό να δημιουργήσει ένα κράτος για το οποίο να είμαστε περήφανοι. Ένα όραμα που θα οδηγεί την Κύπρο στην οικονομική πρόοδο, με νέες παραγωγικές δομές και σύγχρονες υποδομές. Ένα όραμα που θα στοχεύει στην κοινωνική ευημερία και στη διεύρυνση των δικαιωμάτων και ελευθεριών του πολίτη. Μπορούμε να εμπνεύσουμε στην κοινωνία μας την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία. Να αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπεια των νέων μας, να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να υλοποιήσουν τα όνειρά τους. Μπορούμε και πρέπει να ξαναβρούμε τον χαμένο μας δυναμισμό. Να μεταρρυθμίσουμε, να εκσυγχρονίσουμε και να εκδημοκρατικοποιήσουμε ακόμη περισσότερο το κράτος μας και το πολιτικό μας σύστημα. Μπορούμε να εισάξουμε σύγχρονες και διαφανείς διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης, προσφέροντας στους πολίτες τη δυνατότητα της συμμετοχής αλλά και του ελέγχου. Μπορούμε να κάνουμε τη συμμετοχική δημοκρατία πράξη.
Είμαι πεπεισμένος ότι, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε λύση του Κυπριακού που θα αποκαθιστά το δίκαιο και σε μια Κύπρο Ελεύθερη. Μπορούμε και το οφείλουμε στην ιστορία μας αλλά και στις γενιές που ακολουθούν, να διεκδικήσουμε λύση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Λύση που θα εδράζεται στις αρχές και τους κανόνες της Δημοκρατίας, όπως αρμόζει σ’ ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος.
Μπορούμε και πρέπει να απεγκλωβιστούμε από όλες τις διαχρονικές μας υποχωρήσεις και να διαπραγματευθούμε τη λύση από μηδενική βάση. Την ευθύνη για τη κατοχή και τη διαιώνιση του Κυπριακού φέρει η Τουρκία και η επεκτατική της πολιτική. Μπορούμε και πρέπει να διαμορφώσουμε μια νέα διεκδικητική στρατηγική, που θα στοχεύει στον εξαναγκασμό της Τουρκίας να εγκαταλείψει τις επεκτατικές της βλέψεις και την αδιάλλακτη στάση της. Με την ενεργό στήριξη της Ελλάδας στη βάση μιας κοινής στρατηγικής, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με νέες στρατηγικές συμμαχίες που θα’ ναι το αποτέλεσμα αξιοποίησης των υδρογονανθράκων μας αλλά και της γεωγραφικής μας θέσης, μπορούμε να πετύχουμε τον εθνικό μας στόχο.
Δεν αμφισβητώ τον πατριωτισμό και τις προθέσεις κανενός υποψηφίου ή κόμματος. Διαφωνώ με πολιτικές και στρατηγικές. Διαφωνώ με την αντίληψη ότι ικανοποιώντας τις Τουρκικές απαιτήσεις μπορούμε να πετύχουμε μια δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση. Διαφωνώ με την παθητική θεώρηση, που μας οδηγεί στη λανθασμένη θέση, ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή από αυτή την πολιτική που μας οδήγησε σε τραγικά και επικίνδυνα αδιέξοδα.
Με αυτές τις θέσεις και απόψεις θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση και στην κρίση των πολιτών, ενόψει των Προεδρικών Εκλογών του 2013. Με αυτή τη διαφορετική πολιτική πρόταση καταθέτω την υποψηφιότητά μου για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μια ανεξάρτητη, μη κομματική υποψηφιότητα. Μια υποψηφιότητα που θέλει να εκφράσει τις προσδοκίες των πολιτών χωρίς παρασκηνιακές δεσμεύσεις και ανταλλάγματα. Μια υποψηφιότητα που στοχεύει και στηρίζεται στην κοινωνική συμμαχία. Μια υποψηφιότητα που εκφράζει την υπαλλακτική, τη διεκδικητική στρατηγική στο εθνικό μας θέμα. Που με συνέπεια, αξιοπιστία και αξιοπρέπεια θα δώσει συνέχεια στην απόφαση του Κυπριακού Ελληνισμού, όπως την διατύπωσε στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου του 2004.
Κρίνω ότι, οι πολίτες δικαιούνται να έχουν επιλογή ανάμεσα στις δύο σχολές σκέψης του Κυπριακού.
Η υποψηφιότητα μου προσδοκεί να είναι υποψηφιότητα των πολιτών. Πέραν και πάνω από ιδεολογικές και κομματικές πεποιθήσεις να θέσουμε την Κύπρο. Καλώ τους πολίτες που αγωνιούν για το μέλλον της πατρίδας μας σε κοινωνική συστράτευση. Το πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα της απογοήτευσης και της οργής να το μετατρέψουμε σε πολιτικό κίνημα της αλλαγής, του εκσυγχρονισμού και της εθνικής διεκδίκησης.
Στις πολιτικές δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου, απλώνω το χέρι και απευθύνω μήνυμα συνεργασίας. Οι κοινοί στόχοι μας έφεραν μαζί στο πρόσφατο παρελθόν. Η ίδια η ζωή ανέδειξε σύγκληση θέσεων και προσεγγίσεων στα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας. Οι πολίτες μας αναμένουν να συμπορευθούμε ξανά. Είμαι έτοιμος να συνεχίσουμε το διάλογο που έχουμε ξεκινήσει. Είμαι έτοιμος να συνεργαστούμε, από κοινού με τους πολίτες, για τη διαμόρφωση ενός Προγράμματος Διακυβέρνησης που θα προσφέρει ελπίδα και προοπτικές. Ταυτόχρονα, θέλω να διαβεβαιώσω τα κόμματα του κεντρώου χώρου ότι θα σεβαστώ τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων όποιες και αν είναι αυτές.
Τέλος, ευελπιστώ ότι θα μπορέσουμε να διεξάγουμε ένα προεκλογικό αγώνα που θα στηρίζεται σε επιχειρήματα και σε προτάσεις. Ένα προεκλογικό αγώνα με τεκμηριωμένη κριτική αλλά και σεβασμό προς τους αντιπάλους μας αλλά και την αντίθετη άποψη. Ευελπιστώ ότι ο προεκλογικός αγώνας θα είναι ένας ειλικρινής διάλογος, μακριά από φανατισμούς και χαρακτηρισμούς. Ένας προεκλογικός αγώνας που θα τιμά τον πολιτικό πολιτισμό μας, που θα σέβεται τις προσδοκίες και την κρίση των πολιτών. Από πλευράς μας αυτός ο κώδικας θα εφαρμοστεί ευλαβικά.
Μπορούμε για το καλύτερο και αυτό πρέπει να στοχεύσουμε. Αρκεί να το θελήσουμε και να πιστέψουμε ότι μπορούμε!
_________________________________________

Χάρτης Ιστοσελίδας Copyright ©

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου