Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Κοινές συνισταμένες στο εθνικό και σε άλλα θέματα

Κοινές συνισταμένες στο εθνικό και σε άλλα θέματα

| Εκτύπωση | 09/02/2011 | Με τον Ανδρέα Γ. Δημητρίου στην Σημερινή

Οι προσπάθειες του κ. Αναστασιάδη, να μείνει το Κυπριακό έξω από τις συζητήσεις για τον προεκλογικό αγώνα,, δεν θα φέρουν καρπούς γιατί είναι εξωπραγματικές. Δεν μπορεί ο λαός μας και οι πολιτικές ηγεσίες να αφήσουν έξω από τις συζητήσεις το μεγαλύτερο πρόβλημα του λαού μας, που το συζητά καθημερινώς. Πώς μπορεί να μείνει έξω από τις συζητήσεις, όταν βαδίζει προς την κορυφαία πράξη της δημοκρατίας, που είναι οι εκλογές; Εκεινο που μπορεί να γίνει, όμως, είναι καθορισμός κοινών συνισταμένων και μιας ελάχιστης συμφωνίας και συναντίληψης στο εθνικό και σε άλλα βασικά συναφή θέματα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν και την κοινή βάση, την ελάχιστη κοινή βάση ενότητας.
Εδώ θα παραθέσω μια δική μου εισήγηση για τον πιο πάνω σκοπό, λαμβάνοντας υπόψη τις διακηρυγμένες θέσεις των κομμάτων και του Προέδρου που φαίνεται ενώνουν.
Πρώτον, ότι δεν θα δεχθούμε λύση που να καταργεί την Κυπριακή Δημοκρατία ούτε ένα δευτερόλεπτο, ούτε να υπάρξει, ούτε να μπορεί να υπονοηθεί ότι υπάρχει παρθενογένεση. Ούτε να υπάρχουν «εποικοδομικές ασάφειες περί αυτού».
Δεύτερον, να μην υπάρχουν εγγυήσεις τις Τουρκίας καμίας μορφής.
Τρίτον, το νέο μόρφωμα να ενώνει ολόκληρη την Κύπρο και όλους τους θεσμούς της, έτσι που να είναι η μία κοινή πατρίδα για όλους τους κατοίκους της και οι διάφοροι θεσμοί να ενώνουν και να μην μπορούν να διαιρούν το νόμιμο λαό της Κύπρου. Να μην υπάρχουν παράθυρα που να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία ή από άλλους, για να προκαλέσουν παρόμοια προβλήματα με το παρελθόν. Το κράτος να μην μπορεί να παραλύσει.
Τέταρτον, να υπάρξει διαβούλευση των κομμάτων με τον Πρόεδρο, ώστε σημαντικά θέματα να συζητιούνται μεταξύ τους, για να αποφεύγεται πιθανή ζημιά με το δημόσιο διάλογο. Τέτοια θέματα είναι θέματα εξοπλιστικών προγραμμάτων για την άμυνα, όπως επίσης συμφωνίες στρατηγικής συμμασίας πχ με τη Γαλλία, τη Ρωσία, την Κίνα, ακόμη και με τη Γερμανία. Επίσης, στα θέματα των ΑΟΖ και της εκμετάλευσης των υρδογονανθράκων από τις θαλάσσιες ζώνες μας. Σ' αυτό εμπίπτει και η στρατηγικής σημασίας συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδος.
Εάν, λοιπόν, υπάρξει μια ελάχιστη κοινή συμφωνία στα προαναφερθέντα θέματα και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από προηγουμένως και θα διαφυλάξουμε σημαντικά θέματα καίριας σημασίας από τη ζημιά του δημόσιου διαλόγου.
Η Κύπρος και το πολιτικό της σύστημα καλούμαστε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά προς την ωριμότητα.
ΑΝΔΡΕΑΣ Γ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Γιατρός
agdemetriou.blogspot.com