Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Fw: [HELLENIC-PROFESSORS-PHDS] Ηγέτιδα» δύναμη και... γέφυρα με τους Αραβες


Μία πολύ καλή ανάλυση για τα τεκτενόμενα στη Μέση Ανατολή και Β. Αφρική, από τον κ. Φουντόπουλο.
Ας ελπίζουμε για ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για τους ταλαίπωρους Αραβικούς λαούς, και ότι η Ελλάς, 
αν και τώρα κουτσαίνει οικονομικά, θα δυνηθεί να εκμεταλλευτεί τις καινούργιες περιστάσεις και ευκαιρίες. ΓΕΝΟΙΤΟ !

Παν. Ν. Γιάννος
Wilmington, DE



Αγαπητοί συνάδελφοι,
    Ο εκδημοκρατισμός στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική, αν, τελικώς, εξελιχθεί ομαλά, μειώνει δραστικά τη σημασία της Τουρκίας και από άλλη άποψη: Προσφέρει στην Ευρώπη πρόσβαση σε πλούσια ενεργειακή τροφοδοσία και, παράλληλα, μειώνει, σε βάθος χρόνου, τις πιθανότητες και τη σημασία επανάληψης των φαινομένων διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας. Από μια άλλη άποψη, πιθανότατα, ο εκδημοκρατισμός των Αράβων έχει αιτιώδη σχέση με την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι ένας εκ των πετρελαιαγωγών, οι οποίοι περνούν μέσα από την Τουρκία καταλήγει ακριβώς απέναντι από την Κύπρο, οπότε η αιτιώδης σχέση ενεργειακών αγωγών και κρατικών προβλημάτων είναι προφανής.
    Επίσης, πέραν από τη μείωση της σημασίας της Τουρκίας, αυξάνει ταυτόχρονα, κατά ευτυχή σύμπτωση, και η σημασία της Κύπρου, η οποία προσφέρει, πλέον, απ' ευθείας στην Ευρώπη ενεργειακή πρόσβαση στις νέες πηγές ενέργειας (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).
    Αν και οι διεθνείς σχέσεις είναι περίπλοκες και δεν είμαι ειδικός, νομίζω ότι η Ευρώπη ασφαλώς δεν βλέπει με καλό μάτι τις τόσο περιφρονητικές απόψεις της τουρκικής ηγεσίας (αναφορές για "κωματώδη κατάσταση" και πολλές άλλες). Αντιλαμβάνεται ότι, αν αποκτήσει η Τουρκία μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο, η συμπεριφορά της έναντι της Ευρώπης θα σκληρύνει πολύ και οι εκβιασμοί θα γίνουν ωμοί. Μια μεγαλύτερη επιρροή της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο θα εξουδετέρωνε, τελικώς, τη χρυσή ευκαιρία της Ευρώπης να έχει μια μεγάλη ενεργειακή τροφοδοσία υπό τον άμεσο έλεγχό της, χωρίς τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας. Αυτό θα επέτρεπε στην Ευρώπη να έχει αρκετές ενεργειακές λύσεις και να μη γίνεται υποχείριο κανενός.
    Επί πλέον, μια αύξηση της τουρκικής επιρροής στον αραβικό κόσμο ζημιώνει μακροπρόθεσμα και τις Η.Π.Α., διότι καθιστά την Τουρκία πολύ λιγότερο ελέγξιμη. Το σημερινό "παράδειγμα", το οποίο πουλάει η Τουρκία, θα μετασχηματιστεί πολύ διαφορετικά (προς το πολύ χειρότερο) και αυτό έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται, όταν η Τουρκία σήμερα ήδη κάνει κινήσεις φανερά αντίθετες προς συμμάχους των Η.Π.Α., όπως, π.χ., το Ισραήλ, δείχνοντας ότι δεν λογαριάζει τις παλαιές ισορροπίες. Αν, λοιπόν, ο ρόλος της μεγαλώσει, αντί να είναι μοχλός ελέγχου των αραβικών χωρών από τις Η.Π.Α., θα καταστεί εκβιαστικός αντίπαλος των Η.Π.Α.
    Το μόνο, πράγματι, ανησυχητικό σημείο στην Ευρώπη είναι η διστακτικότητα να λειτουργήσει ως σύνολο. Θυμίζει αρκετά την εποχή των δύο παγκοσμίων πολέμων και του μεσοπολέμου, όπου οι χώρες της Ευρώπης, συγκρουόμενες μεταξύ τους απώλεσαν την παγκόσμια κυριαρχία, ενώ, λόγω της αναβλητικότητας κατά το μεσοπόλεμο, οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έφεραν πιο κοντά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Βεβαίως, σήμερα οι δράσεις είναι οικονομικές, αλλά η διστακτικότητα και οι οικονομικές συγκρούσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών δυνάμεων εισάγουν εκ νέου στην Ευρώπη τον κίνδυνο απώλειας κυριαρχίας (όχι παγκόσμιας, βεβαίως) στη διεθνή σκηνή.
    Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσουν ώριμες πολιτικές αποφάσεις στην Ευρώπη.
Με εκτίμηση,
Παναγιώτης Ε. Φουντόπουλος
Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Ειδικότητα: Ηλεκτρονικός Μηχανικός 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου