Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Διαβάστε το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί





Πηγή: ΚΥΠΕ


 
"Ο Πολυβίου έχει υπερβεί τους όρους της εντολής του"

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011 9:28 μμ



Απορρίπτει ο Πρόεδρος ότι φέρει προσωπική ευθύνη για την έκρηξη στο Μαρί


«Το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής», είπε ο Πρόεδρος.

Σχετικά άρθρα:





Λευκωσία: Κατηγορηματικά απορρίπτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι υπέχει προσωπικής ευθύνης για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου και θεωρεί πως τα συμπεράσματα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής στερούνται τεκμηρίωσης και πως ο ίδιος ο Πόλυς Πολυβίου υπερέβη τους όρους εντολής του.

Σε ομιλία του στο πλαίσιο των εγκαινίων του καινούριου οικήματος του προσφυγικού σωματείου Α.Ε.Μ. Μόρφου στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε πως ο ίδιος θα αναμένει και το πόρισμα της Αστυνομίας για την έκρηξη στο Μαρί, ώστε να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εικόνα και κατόπιν η Κυβέρνηση θα τοποθετηθεί ολοκληρωμένα.

Στις προσωπικές ευθύνες που επιρρίπτονται στον ίδιο από τον Πόλυ Πολυβίου, δήλωσε ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει κατηγορηματικά ότι υπέχει προσωπικής ευθύνης για το συμβάν'' και πως ''αυτό το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της Διερευνητικής Επιτροπής. Αντίθετα''.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ''πολλοί συλλογισμοί και συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα, φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης, είναι αστήριχτοι ή ακόμα και ενάντια στο ενώπιον του κ. Πολυβίου παρουσιασθέν μαρτυρικό υλικό, έρχονται σε αντίθεση''.

''Χωρίς αμφιβολία μπορεί κάποιος με ασφάλεια να υποστηρίξει ότι ο κ. Πολυβίου έχει υπερβεί τους όρους εντολής του, προβαίνοντας ακόμα σε υποδείξεις και αξιολογήσεις αναφορικά με τον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής και της εν γένει πολιτικής του κράτους και της Κυβέρνησης και των διπλωματικών χειρισμών'', συμπλήρωσε.

Σημείωσε δε πως ''δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος ότι από τη στιγμή που μπήκαμε στην ΕΕ, χειρισμοί που έχουν σχέση με τις αραβικές χώρες δεν έχουν θέση'' και υπέδειξε πως η Κυπριακή Κυβέρνηση ακολουθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική ''η οποία έβγαλε την Κύπρο από το αδιέξοδο και η οποία θωρακίζει την Κύπρο αυτήν τη στιγμή, όταν η Τουρκία μας απειλεί που θα προχωρήσουμε στην ανόρυξη και εξόρυξη υδρογονανθράκων''.

''Δεν είναι δουλειά του κ. Πολυβίου'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''να μας πει ποια θα πρέπει να είναι η εξωτερική μας πολιτική - ακόμη και η εσωτερική πολιτική που αφορά στους καθημερινούς χειρισμούς των θεμάτων της οικονομίας, των θεμάτων του εσωτερικού μετώπου'' και πρόσθεσε ότι ''ο κ. Πολυβίου προβαίνει σε αναφορές και εκτιμήσεις καθαρά πολιτικές, οι οποίες άπτονται μάλιστα της διαχείρισης λεπτών εθνικών συμφερόντων, πτυχή που ουδόλως σχετίζεται με τους όρους εντολής που έλαβε''.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος είπε ακόμη πως ''το πόρισμα, μέσα από επαναλαμβανόμενες, εκτενείς αναφορές, επικεντρώνεται σχεδόν αποκλειστικά στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον οποίο αποδίδεται σχεδόν η αποκλειστική ευθύνη'' και διερωτήθηκε αν ο Πρόεδρος θα πρέπει να φέρει ευθύνη για τη φύλαξη πυρομαχικών.


Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος είπε ότι στο πόρισμα ''πουθενά δεν υπάρχει μαρτυρία, παρά το περί του αντιθέτου εύρημα του κ. Πολυβίου, ότι τάχατες η απόφαση για την τοποθέτηση στο Μαρί ήταν του Προέδρου'', πως ''δεν υπάρχει μαρτυρία ότι τάχατες ο Πρόεδρος γνώριζε για το βαθμό της επικινδυνότητας του φορτίου, ευθύς εξαρχής όπως διατείνεται ο κ. Πολυβίου'' αλλά και ότι ''δεν υπάρχει μαρτυρία ότι τάχατες ο Πρόεδρος είχε την κύρια ευθύνη για τη φύλαξη και το χειρισμό του υλικού''.

''Πουθενά δεν υπάρχει μαρτυρία ότι τέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέμα καταστροφής του υλικού και απορρίφθηκε λόγω πολιτικής σκοπιμότητας. Αντίθετα, ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου μου, κ. Παντελίδης, στον ουσιώδη χρόνο της συζήτησης για την τύχη του υλικού, υποστήριξε την καταστροφή του υλικού'', συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ακόμη πως αν και ο ίδιος αναγνωρίζει θεσμικές ευθύνες ως επικεφαλής της Κυβέρνησης και του κράτους ''με την έννοια ότι φυσιολογικά κάθε θετικό ή αρνητικό αντανακλά και στον επικεφαλής του κράτους'' και επανέλαβε ότι δεν φέρει προσωπική ευθύνη για την έκρηξη στο Μαρί.

Εξέφρασε, παράλληλα, τη θλίψη και τη συμπαράσταση του προς τους συγγενείς των ανθρώπων που χάθηκαν στις 11 Ιουλίου και παράλληλα ''τη συγνώμη και τις απολογίες της Κυβέρνησης και εμού προσωπικά για τις ελλείψεις, τα λάθη και τις αδυναμίες που οδήγησαν στην τραγωδία'', σημειώνοντας πως ''οι αδυναμίες αυτές είναι και μακρόχρονες και θεσμικές και δεν δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια''.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, καθώς όπως τόνισε, ''η παραίτηση από την Προεδρία και η είσοδος της Κύπρου σε μια παρατεταμένη προεκλογική αντιπαράθεση, θα οδηγήσει σε περίοδο αστάθειας και εντάσεων που είναι ό,τι χειρότερο για την Κύπρο, για την πατρίδα μας τούτη την ώρα''.

Κάλεσε παράλληλα όλους σε ενότητα, υποδεικνύοντας ότι διερχόμαστε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη ως χώρα, και πως ο ίδιος έχει την ευθύνη να διασφαλίσει και να αγωνιστεί για να διασφαλίσει σταθερότητα, ηρεμία και ενότητα, την οποία η Κύπρος, όπως είπε, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ''η Τουρκία, με αφορμή την προώθηση των ερευνών για εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, απειλεί και προκαλεί ένταση και κινδύνους στην περιοχή'', ενώ ''στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται με αναβαθμισμένη αρνητικότητα δυστυχώς και επιχειρεί να φορτώσει την ευθύνη για την έλλειψη προόδου, στην ελληνοκυπριακή πλευρά.''

Πρόσθεσε ακόμη πως ''στην οικονομία υπάρχει η πιεστική ανάγκη για συνέχιση της λήψης μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση και επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων'' και ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία τον ερχόμενο Ιούλιο αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την οποία οι προπαρασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και η Ευρώπη, μας παρακολουθεί και αναμένει δείγματα γραφής''.

''Η ανάληψη της πρώτιστης πολιτικής ευθύνης για εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος επιβάλλει στην παραμονή του κράτους, τη διαχείριση όλων αυτών των εξαιρετικής σημασίας θεμάτων'', είπε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε ''καλώ όλους σε ενότητα. Οι καιροί για την Κύπρο αυτό απαιτούν και σας λέω ξανά θα παραμείνουμε όρθιοι στις επάλξεις''.

Πλήθος κόσμου που συγκεντρώθηκε στο οίκημα της Α.Ε.Μ Μόρφου, υποδέχθηκε εγκάρδια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, φωνάζοντας συνθήματα στήριξης προς το πρόσωπο του.
 



Πηγή: ΚΥΠΕ



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρο

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011 9:26 μμ



«Καταπέλτης» το πόρισμα Πολυβίου για Χριστόφια, Μάρκο, Παπακώστα


Ο Πόλυς Πολυβίου με το πόρισμα ανά χείρας έξω από το προεδρικό.

Σχετικά άρθρα:



Λευκωσία: Σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειες της έκρηξης στη Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'', στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, καταλόγισε σήμερα ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Πόλυς Πολυβίου, με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνάς του.

Σε δηλώσεις του στη δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε αίθουσα του Υπουργείου Οικονομικών στη Λευκωσία, ο κ. Πολυβίου, πλαισιούμενος από όλους τους συνεργάτες του στην Επιτροπή και ενώπιον δεκάδων δημοσιογράφων, φωτογράφων, τηλεοπτικών συνεργείων, συγγενών των θυμάτων και των συνηγόρων των, παρουσίασε το πόρισμα περιληπτικώς, καταλήγοντας στο ότι οι τέως Υπουργοί Αμυνας Κώστας Παπακώστας και Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού βαρύνονται ''με πολύ σοβαρές ευθύνες θεσμικές και προσωπικές, η κύρια ευθύνη όμως ανήκει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (Δημήτρη Χριστόφια), ο οποίος προΐσταται του κράτους και της Κυβέρνησης''.

Πέραν της απόδοσης θεσμικών και προσωπικών ευθυνών, μεγάλο κεφάλαιο της έρευνάς του, είπε ο κ. Πολυβίου, ασχολείται και ''με το θέμα των ποινικών και πειθαρχικών ευθυνών'' για το οποίο αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος του πορίσματός του.

''Αλλά'', πρόσθεσε, ''αφού έχω συνομιλήσει και με τον Γενικό Εισαγγελέα (Πέτρο Κληρίδη), έχω αποφασίσει ότι δεν θα προβώ σε ονομαστική αναφορά σε πρόσωπα, μήπως και επηρεασθούν οι ποινικές έρευνες''.

''Θέλω όμως'', τόνισε ο κ. Πολυβίου, ''να πω ότι δεν έχω οποιαδήποτε αμφιβολία ότι, στην υπό κρίση περίπτωση, έχουν διαπραχθεί σοβαρότατα ποινικά αδικήματα, συμπεριλαμβανομένου του αδικήματος της ανθρωποκτονίας και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να μελετήσει το ενδεχόμενο διάπραξης τέτοιων ποινικών αδικημάτων από όλους τους εμπλεκομένους, μηδενός εξαιρουμένου''.

Ο κ. Πολυβίου αποδοκίμασε τις προσπάθειες επίρριψης ευθυνών στον Διοικητή Ναυτικού και στο Διοικητή της Βάσης όπου έγινε η έκρηξη, επισημαίνοντας τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι αξιωματικοί αυτοί για να απομακρύνουν από την επικίνδυνη ζώνη τους στρατιώτες, ενώ οι ίδιοι, μαζί με ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας και τους πυροσβέστες που τελικώς έχασαν τη ζωή των, προσπάθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή και με ''αυθόρμητο ηρωισμό'' να αποτρέψουν την έκρηξη.

Οπως διευκρίνισε ο κ. Πολυβίου, αφού με χαρακτηριστικά παραδείγματα από το σύνολο του ερευνητικού του έργου παρουσίασε τα σημαντικότερα γεγονότα που προηγήθηκαν της έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 και του θανάτου 13 προσώπων, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε το γενικό πρόσταγμα, καθώς και την κυριαρχική εξουσία σε σχέση με το υπό εξέταση θέμα και ''ο Πρόεδρος έχει τη μέγιστη ευθύνη για την ανεπάρκεια, την αμέλεια και την ολιγωρία που επιδείχθηκαν, έχει συνεπώς την πιο μεγάλη ευθύνη για το τί συνέβη''.

Σαφώς, είπε ο κ. Πολυβίου, η διαχείριση του φορτίου ανήκε στην εκτελεστική εξουσία του κράτους, όμως ''η εκτελεστική εξουσία, της οποίας προΐσταται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απέτυχε οικτρά να λάβει τα αναγκαία μέτρα για το χειρισμό του θέματος, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς φύλαξης του φορτίου στην Κύπρο''.

Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, ανεξαρτήτως θεμάτων εξωτερικής πολιτικής, όπως εγείρονται από τη συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο Ασάντ της Συρίας και τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν εκεί, στις 31 Αυγούστου 2009, με δεδομένη τη σημασία του θέματος και την αυξανόμενη επικινδυνότητα του φορτίου, πράγματα που ο Πρόεδρος Χριστόφιας ''γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει'', ήταν απολύτως αναγκαίο να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, με βασικό στόχο τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων της πολιτείας και των πολιτών.

''Το θέμα'', δήλωσε ο κ. Πολυβίου, ''δεν έπρεπε να αφεθεί να συζητείται, για δύο και πλέον έτη, από Επιτροπές και από εκπροσώπους διαφόρων κρατικών υπηρεσιών, χωρίς συντονισμό και χωρίς αποτέλεσμα''.

''Δεν έπρεπε'', συνέχισε, ο χειρισμός του φορτίου ''να αφεθεί στο έλεος των συνήθων γραφειοκρατικών διαδικασιών, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψη η αυξανόμενη επικινδυνότητα του φορτίου, κάτι που ήταν ή έπρεπε να είναι εμφανές σε όλους και ιδιαιτέρως στον επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του κράτους, δηλαδή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

Πέραν του πολιτειακού του αξιώματος και της θεσμικής του ιδιότητας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, όπως ανέφερε ο κ. Πολυβίου, είχε ο ίδιος αναλάβει τη διαχείριση του επικίνδυνου φορτίου, τόσο στην πραγματικότητα όσο και στα μάτια των άλλων εμπλεκομένων, έχοντας τον υπέρτατο έλεγχο αυτού.

''Ηταν ο Πρόεδρος, που ήταν υπεύθυνος για τη λήψη των ουσιωδών αποφάσεων επί του θέματος, ήταν οι αποφάσεις και η πολιτική του Προέδρου που οδήγησαν στη μακρά παραμονή του φορτίου στην Κύπρο, υπό τις απαράδεκτες συνθήκες φύλαξής του''.

''Κρίνω'', τόνισε ο κ. Πολυβίου, ''ότι οι ενέργειες, πράξεις και αποφάσεις του Προέδρου ουδόλως ανταποκρίνονται στο ελάχιστο επίπεδο της αναμενόμενης από αυτόν επιμέλειας, τόσο για το δημόσιο συμφέρον, για την οικονομία του τόπου, αλλά κυρίως για την ασφάλεια των πολιτών της Δημοκρατίας''.

''Η ουσία του πράγματος είναι'', δήλωσε ο κ. Πολυβίου, ''ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στην υπό εξέταση περίπτωση, απέτυχε να μεριμνήσει ή έστω και να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την ασφάλεια πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και ιδιαιτέρως στρατιωτών και πυροσβεστών''.

Στα τελικά συμπεράσματά του, ο κ Πολυβίου ανέφερε ότι αφίχθηκε στην Κύπρο εκ φύσεως επικίνδυνο φορτίο και η Κυβέρνηση θα έπρεπε να μεριμνήσει, ούτως ώστε τουλάχιστον τα κύρια εμπλεκόμενα και ενδεχόμενα επηρεαζόμενα πρόσωπα να έχουν πλήρη γνώση για το περιεχόμενο των εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που δεν έγινε.

Σχετικά με το χώρο φύλαξης, ο κ. Πολυβίου είπε ότι ουδείς ικανοποιητικός ή επαρκής λόγος έχει δοθεί, γιατί το φορτίο να τοποθετηθεί ή να παραμείνει στο συγκεκριμένο χώρο και με το συγκεκριμένο τρόπο.

Η πραγματικότητα παραμένει αδιαμφισβήτητη, δήλωσε ο κ. Πολυβίου, ότι το φορτίο περιείχε πυρομαχικά ή/ και εκρηκτικά και τοποθετήθηκε σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς σε συνθήκες πλήρους και προκλητικής ανασφάλειας επί δυόμισι και πλέον έτη.

Το φορτίο δεν τοποθετήθηκε μόνο σε ακατάλληλο χώρο, αλλά, πρόσθεσε ο κ. Πολυβίου, τοποθετήθηκε με ασύγγνωστη αμέλεια και πλήρη αδιαφορία σε έναν από τους πλέον επικίνδυνους χώρους στην Κύπρο και το γεγονός αυτό θα έπρεπε να είναι γνωστό στους Υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών καθώς και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Πολυβίου, δεν υπήρξαν σαφείς μηχανισμοί ή διαδικασίες και δεν συζητήθηκε το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο και οι όποιες συσκέψεις έγιναν ήσαν περιστασιακές και απεδείχθησαν αναποτελεσματικές.

Ακόμη και όταν προβλέπονταν οι κίνδυνοι, πρόσθεσε, υπερίσχυαν ασαφείς και ατεκμηρίωτοι πολιτικοί λόγοι, καθώς και πολιτικές φοβίες, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης πραγμάτων που έκδηλα εγκυμονούσε σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια αθώων ανθρώπων.

Το φορτίο στο συγκεκριμένο χώρο, είπε ο κ. Πολυβίου, παρέμεινε επί δυόμισι έτη για αδιευκρίνιστο λόγο, ίσως επειδή υπήρξε συμφωνία του Προέδρου Χριστόφια με τον Πρόεδρο Ασάντ.

''Αποδέχομαι τη διαβεβαίωση του Προέδρου ότι δεν είχε ποτέ την πρόθεση να υλοποιήσει τη συμφωνία'', δήλωσε ο κ. Πολυβίου, όμως, συνέχισε, οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζαν ότι το φορτίο τύγχανε υπαίθριας εναποθήκευσης εντός ενεργού στρατοπέδου της Εθνικής Φρουράς.

Γνώριζαν επίσης για τη συνεχή και αυξανόμενη επικινδυνότητα του φορτίου, και πιο συγκεκριμένα ότι, δεδομένου του περιεχομένου του φορτίου, η επικινδυνότητα του αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου και αυτή η διαπίστωση από μόνη της, συνιστά ''res ipsa loquitur'' (το πράγμα ομιλεί αφ' εαυτού), που συνεπάγεται αδυσώπητη θεσμική και προσωπική ευθύνη τόσο για τους Υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών όσον και για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κ. Πολυβίου.

Ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής αναφέρθηκε και στην άρνηση από κυπριακής πλευράς για λήψη συνδρομής οποιασδήποτε άλλης χώρας και ο λόγος για αυτό, είπε ο κ. Πολυβίου, ήταν ότι η Κυβέρνηση Χριστόφια προσπαθούσε να συνεννοηθεί με το Ιράν και τη Συρία αλλά και ότι ακόμη και όταν υπήρξαν προσφορές δεν αξιοποιήθηκαν.

Υπήρξε επίσης κωλυσιεργία από τους Υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, εξ αιτίας ''αδράνειας, ολιγωρίας και ανευθυνότητας στο ανώτατο πολιτειακό και κυβερνητικό επίπεδο''.

''Η Κυβέρνηση επέδειξε, τουλάχιστον, πλήρη ανεπάρκεια στο χειρισμό ενός θέματος υψίστης σημασίας'', δήλωσε ο κ. Πολυβίου.

Στο τελικό στάδιο, πρόσθεσε, όταν υπήρξε διόγκωση και έκρηξη του ενός εμπορευματοκιβωτίου και πάλιν επεδείχθη πρωτοφανής σύγχυση, αδράνεια και ολιγωρία, ενώ έπρεπε να ληφθούν άμεσες αποφάσεις.

Αντί συντονισμού των διαφόρων εμπλεκομένων προσώπων και υπηρεσιών, επεκράτησε το πλήρες χάος, τόνισε ο κ. Πολυβίου προσθέτοντας πως, αντί να εκκενωθεί το στρατόπεδο και η γύρω περιοχή και να ληφθούν εκείνα τα μέτρα τα οποία ήσαν εφικτά για να μετριασθεί ο κίνδυνος ή τουλάχιστο οι επιπτώσεις της έκρηξης, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων ζημιών στο σταθμό της ΑΗΚ, επεκράτησε σύγχυση και πανικός, με σπασμωδικές κινήσεις και αναποτελεσματικούς χειρισμούς.

Ομως, συνέχισε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, ακόμη και τότε, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα και πρωτίστως η εκκένωση του στρατοπέδου που θα μείωνε τις απώλειες και ζημιές, αλλά και πάλιν οι κρατικές υπηρεσίες αποδείχθηκαν ανεπαρκείς.

''Ιδιαιτέρως ελλιπής'', τόνισε ο κ. Πολυβίου, ''ήταν η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία δεν έτυχε κατάλληλης πληροφόρησης και αναγκαίας ενημέρωσης πριν την 6η Ιουλίου 2011''.

Μεσολάβησαν τέσσερεις ημέρες, είπε ο κ. Πολυβίου, μεταξύ της επιτόπιας επιθεώρησης και της έκρηξης και η Πυροσβεστική Υπηρεσία αμέλησε να λάβει τα αναγκαία μέτρα, είτε για την αντιμετώπιση κάποιου συμβάντος, μέσω της εκπόνησης ειδικού σχεδίου δράσης, είτε για να εφοδιάσει τα στελέχη της με την απαραίτητη πληροφόρηση για το πώς έπρεπε να αντιμετωπισθεί ενδεχόμενη ανάφλεξη ή/ και πυρκαγιά, ή/και έκρηξη των συγκεκριμένων εμπορευματοκιβωτίων.

Ως προς τους υπεύθυνους αξιωματικούς της Ναυτικής Βάσης στο Μαρί, ο κ. Πολυβίου ανέφερε ότι αυτοί ''ουδέποτε ενημερώθηκαν επαρκώς για το περιεχόμενο και την επικινδυνότητα του φορτίου'', δεν είχαν πρόσβαση στο περιεχόμενό του, αλλά τους ανατέθηκε μόνον η φρούρηση και δεν γνώριζαν πώς ακριβώς έπρεπε να αντιμετωπισθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, το οποίο ενδεχομένως να παρουσιαζόταν στο φορτίο, όπως η ανάφλεξη ή η έκρηξή του''.

Ο κ. Πολυβίου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας και κυρίως του Υπουργού Εξωτερικών για τη μη έλευση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που θα εξέταζε το φορτίο, καθώς και για τη μη έκδοση σαφούς οδηγίας για καταστροφή του φορτίου με τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων, όταν στη σύσκεψη του Φεβρουαρίου 2011 εκφράσθηκαν σοβαρές ανησυχίες για ενδεχόμενη έκρηξη του φορτίου.





Διαβάστε το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί





---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Το πόρισμα μιλά από μόνο του...

Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011 4:51 μμ



Ικανοποίηση εκφράζουν οι συγγενείς για το πόρισμα Πολυβίου


Η μητέρα των δίδυμων ναυτών Μίλτου και Χρίστου που έχασαν τη ζωή τους στο Μαρί έκανε δώρο στον Πόλυ Πολυβίου μία φωτογραφία των παιδιών της.

Σχετικά άρθρα:


Λευκωσία: «Έτσι περίμενα από τον κ. Πόλυ και έτσι έγινε», δήλωσε η Πόπη Χριστοφόρου, μητέρα των διδύμων ναυτών Μίλτου και Χρίστου, που έχασαν τη ζωή τους κατά την έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Επικεφαλής της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, Πόλυ Πολυβίου.

Τώρα οι ευθύνες έχουν καταλογισθεί και αυτοί που τις έχουν πρέπει να τις επωμισθούν, ανέφερε η κ. Χριστοφόρου. ''Και αλίμονο στην κοινωνία αν δεχθούμε και αυτήν την ατιμωρησία'', είπε.

Ερωτηθείσα τι ζητά τώρα, μετά το πόρισμα, διερωτήθηκε τι να ζητά. ''Να μας φέρουν πίσω τα παιδιά μας; Δεν μπορεί να γίνει τούτο. Τουλάχιστον εκείνο που ζητούμε, να ξυπνήσουμε επιτέλους και όπως ο άπιστος Θωμάς που περίμενε να αγγίξει πάνω στην πληγή του Χριστού για να πεισθεί, τώρα με το πόρισμα μπορούμε να αγγίξουμε. Και αν και τώρα δεν ξυπνήσουμε, είμαστε...''.

Το πόρισμα μιλά από μόνο του, δήλωσε από την πλευρά του ο πατέρας των διδύμων αγοριών, Μιχάλης Χριστοφόρου. Πλέον, πρόσθεσε, οι ευθύνες είναι πάνω στο λαό. ''Αν θα ανεχθούμε αυτά τα πράγματα''.

Μάθαμε να αναλαμβάνουμε όχι μόνο τις δικές μας ευθύνες, αλλά και τις ευθύνες των άλλων. Γιατί μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Οταν το εγώ γίνουμε εμείς, πρόσθεσε.

Εντός της αίθουσας όπου δόθηκε η δημοσιογραφική διάσκεψη και μετά το πέρας αυτής, όταν η Πόπη Χριστοφόρου ρωτήθηκε τι περιμένει τώρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι δεν θα πει αυτή στον Πρόεδρο τι θα κάνει. ''Νομίζω ότι μπορεί ο ίδιος ν' αποφασίσει τι θα κάνει. Εγώ αν ήμουν στη θέση του θα έβγαινα μπροστά στον κόσμο μου και θα εταπινώνουμουν. Θα γονατούσα κάτω. Δεν θα έλεγα το συγνώμη, γιατί το συγνώμη άργησε. Θα έλεγα Θεέ μου, δώσμου δύναμη. Τίποτε άλλο, έτσι θα έλεγα εγώ αν ήμουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας''.

Δίδοντας μια φωτογραφία των διδύμων στον επικεφαλής της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, Πόλυ Πολυβίου η κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι από την πρώτη στιγμή που τον είδε κατάλαβε ότι ήταν ''της ίδιας σχολής. Βέβαια, ο κ. Πόλυς είναι σε πιο μεγάλη τάξη από μένα. Εγώ ακόμα είμαι του Δημοτικού''.

Πίστεψε, είπε, ότι ο κ. Πολυβίου δεν θα πρόδιδε τους δασκάλους του, όπως και εγώ δεν πρόδωσα ποτέ τους δασκάλους μου. Σκεφτόταν, πρόσθεσε, τι θα μπορούσε να δώσει στον κ. Πολυβίου σήμερα γιατί ήταν σίγουρη ότι θα ''έκανε σωστά τη δουλειά του και θα έλεγε τα πράγματα με το όνομά τους''.

Ο Μίλτος και ο Χρίστος, είπε η μητέρα τους, έφυγαν ''έτσι από τη ζωή'' δείχνοντας μια φωτογραφία τους, όπου ντυμένοι τσολιάδες, χορεύουν, λεβέντες, όπως είπε. Στη φωτογραφία ο Χρίστος κάνει μια φιγούρα στον αέρα και ο Μίλτος τον κρατά πατώντας ''στο ένα πόδι'', όπως είπε. ''Λεβέντες έφυγαν από τη ζωή. Ετσι τώρα, αυτή τη στιγμή, και ο κ. Πόλυς φάνηκε λεβέντης''.

Ικανοποιημένοι οι συγγενείς των θυμάτων

Αισθάνομαι ότι επιτέλους έχουμε πάρει το δρόμο προς τη δικαίωση, δήλωσε μετά τη δημοσιογραφική διάσκεψη του Επικεφαλής της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, Πόλυ Πολυβίου η χήρα του επικελευστή Μιχάλη Ηρακλέους, Μαρία.

Από την πρώτη στιγμή, ανέφερε, ο κ. Πολυβίου τους έδειξε ασφάλεια, ότι μπορούν να τον εμπιστευτούν ''και όπως περιμέναμε, έτσι μας έδειξε το πόρισμά του''.

Προσωπικά, ανέφερε, περίμενε το πόρισμα ενώ ερωτηθείσα ποια πιστεύει ότι πρέπει να είναι η επόμενη μέρα απάντησε ''τώρα θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης''. Στην ερώτηση εάν εννοεί τις ποινικές ευθύνες, απάντησε καταφατικά.

Για όσους είδαν την όλη διαδικασία τα σχόλια είναι περιττά, δήλωσε ο Γιαννάκης Ζώρζος, συγγενής του Κλεάνθη Κλεάνθους. Εξέφρασε ένα ''μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Πολυβίου και σε όλη την Επιτροπή. Πιστεύω ότι θα δικαιωθούμε και μαζί και οι 13 νεκροί''.



Πηγή: ΚΥΠΕ








 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου