Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΑΚΕΛ 2013 & εοκαβήτα (2)

Ειρήσθω

ΑΚΕΛ 2013 & εοκαβήτα (2)

| Εκτύπωση | 28/02/2013 | Με τον Λάζαρο Μαύρο

Π Ρ Ο Φ Α Ν Ω Σ ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα στα σχολεία όλων των χωρών είναι το μάθημα της Ιστορίας. Ώστε οι της παιδείας μετέχοντες, αυριανοί πολίτες, από ορθώς (υποτίθεται) διδασκόμενη την ιστορία, να γνωρίζουν τουλάχιστον ποια λάθη του παρελθόντος πρέπει ν’ αποφεύγονται. Σε μας τους Έλληνες, επιπρόσθετο θα 'πρεπε να διδάσκεται ξεχωριστά έν’ άλλο μάθημα, με τ’ όνομα «Εμφύλια Ασφάλεια». Αντίστοιχης έγνοιας, όπως της… «Οδικής Ασφάλειας»:
- Πώς καλλιεργείται η πρόληψη κι αποτροπή των εμφυλίων παθών; Τα οποία, υπό ορισμένες περιστάσεις, φτάνουν μέχρι τη λαίλαπα των αδελφοκτόνων πολέμων.
- Πώς δηλαδή εντοπίζονται και διδάσκονται, προς αποφυγήν, τα αίτια του εμφύλιου μίσους;

Μ Ε Σ Α ΑΠΟ
την πλουσιότατη -δυστυχέστατα- εμφυλίων σπαραγμών δική μας ιστορία: Απ’ την αρχαιότητα ώς τις μέρες μας. Απ’ το εναρκτήριον της Ομήρου Ιλιάδος «μήνιν άειδε, θεά, Πηληϊάδεω Αχιλήος ουλομένην» και τους αλληλοσφαγέντες για την εξουσία στη Θήβα αδελφούς Ετεοκλή και Πολυνείκη της Αντιγόνης του Σοφοκλή. Απ’ τα Κερκυραϊκά του Θουκυδίδη (Γ-82) ώς τους φρικτούς εμφυλίους κατά την εθνικήν ημών Επανάσταση του ’21. Τον Εθνικό Διχασμό βασιλικών - βενιζελικών, που επέφερε τη Μικρασιατική μας Καταστροφή το ’22. Την πανούκλα του εμφυλίου πολέμου κομμουνιστών - εθνικοφρόνων 1944-49, ώς τα εμφύλια μακαριακών - γριβικών που παρήγαγαν τ’ ολέθριο πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή-κατοχή απ’ το 1974:

Π Ρ Ω Τ Ο ΑΙΤΙΟ
, πάντα, η αρχομανία. Κι ο φατριασμός η μέθοδος: Η λιγούρα, ακατάσχετος πόθος και βουλιμία της εξουσίας. Η αχόρταγη πλεονεξία, «του δε πλέονος ωρέγοντο». Να ένα δείγμα σπουδαιότατου κειμένου, που θα ’πρεπε να διδάσκεται απ’ το δημοτικό σχολείο. Μέχρι και έδρες πανεπιστημίων να έθεταν στα διδακτορικά τους:

«Και είμαστε σε τούτην την άθλια κατάστασιν και κιντυνεύομεν να χαθούμεν. Γράφοντας αυτά τα αίτια και τις περίστασες, όπου φέραμεν τον όλεθρον της πατρίδας μας όλοι μας, τότε ως έχοντας και εγώ μερίδιον εις αυτηνή την πατρίδα και κοινωνία, γράφω με πολλή αγανάχτησιν αναντίον των αιτίων… για όσους φέραν δυστυχήματα εις την πατρίδα και εμφυλίους πολέμους διά τα ατομικά τους νιτερέσια [συμφέροντα] και την ‘διοτέλειά τους και από αυτούς έπαθε και παθαίνει ώς σήμερον η δυστυχισμένη πατρίδα και οι τίμιοι αγωνισταί… Και διά να χαίρωνται αυτά όπου άδραξαν όλοι αυτηνοί, κάθε ολίγον εφυλίους πολέμους φέρνουν εις την πατρίδα και φατριασμούς [κομματισμούς]… ότι την επανάστασίν μας θα την καταντήσουμε ληστεία και η πατρίς κατάντησε η παλιόψαθα των ατίμων»: Απ’ του στρατηγού μας του Μακρυγιάννη τ’ Απομνημονεύματα, του 1850. Απ’ τα οποία, λόγω Κομματοκρατίας («το Κόμμαν τζιαι τα μμάθκια σας»), αρνείται επί 163 χρόνια να διδαχθεί και να ξεστραβωθεί η πανεθνική μας στραβάρα…
ΕΡΩΤΗΣΗ
Νικητές στις κάλπες, επί των προθύμων να δημαγωγούνται, δημαγωγοί - «δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ και ηγαπημένε, πάντοτ’ ευκολοπίστευτε και πάντα προδομένε» - καβάλα πλέον στην Εξουσία, θα μπορέσουν άραγε να μαζέψουν τον «αέραν τους τον κουπανιστόν» τής αναίσχυντης προεκλογικής εξαπάτησης των προθύμων να εξαπατώνται, για να μελετήσουν πώς η ρωσική Gazprom προαγοράζει 33% του φυσικού αερίου εκ του ισραηλινού Ταμάρ, επιτελάρχα της δημαγωγικότερης δημαγωγίας, κύριε Αβέρ-off;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου