Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Στρατηγική με συμμετοχή όλων

Στρατηγική με συμμετοχή όλων

| Εκτύπωση | 04/01/2012 | ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Την άποψη τεσσάρων πρώην Υπουργών Εμπορίου ζήτησε η ΡΑΕΚ
Έκθεση προς την Κυβέρνηση για τα επόμενα βήματα στο φυσικό αέριο ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των ατόμων που είχαν άμεση εμπλοκή στο παρελθόν

Τις απόψεις τεσσάρων πρώην Υπουργών Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, οι οποίοι χειρίστηκαν στο παρελθόν ζητήματα φυσικού αερίου, ζήτησε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), η οποία κλήθηκε να καταρτίσει έκθεση σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί για τα ζητήματα φυσικού αερίου. Χθες, σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της ΡΑΕΚ Γιώργο Σιαμμά, παρακάθισαν οι Νίκος Ρολάνδης, Γιώργος Λιλλήκας, Αντώνης Μιχαηλίδης και Αντώνης Πασχαλίδης, οι οποίοι ουσιαστικά κλήθηκαν να συμπράξουν, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου σχεδίου στρατηγικής, που θα πρέπει να ετοιμαστεί μέχρι το τέλος του μήνα αυτού.
Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στους πρώην Υπουργούς δόθηκε ένας κατάλογος με τα ζητήματα που πρέπει να τοποθετηθούν και τους ζητήθηκε να καταθέσει έκαστος τις απόψεις του επ’ αυτών, αντλώντας από τα πεπραγμένα τους, την εποχή που κρατούσαν το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου αλλά και να καταθέσουν τις προσωπικές τους απόψεις για τα θέματα του φυσικού αερίου. Ακολούθως, ο κάθε ένας από τους τέσσερις πρώην αξιωματούχους θα έχει προσωπική συνάντηση με την ΡΑΕΚ και στο τέλος όλοι μαζί θα επανέλθουν για να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα. Εάν υπάρξει σύγκλιση απόψεων, η συμμετοχή τους στην έκθεση θα έχει χαρακτήρα συλλογικό, αλλιώς θα καταγραφεί χωριστά η κάθε άποψη που θα εκφραστεί για το θέμα.
Σημαντική εμπλοκή
Όπως δήλωσε ο κ. Σιαμμάς, μετά το πέρας της συνάντησης, «μέσα στα πλαίσια της ετοιμασίας των θέσεων της ΡΑΕΚ για το μεγάλο ζήτημα του φυσικού αερίου, θεωρήσαμε σωστό να ακούσουμε τις απόψεις των πρώην Υπουργών Εμπορίου, οι οποίοι είχαν σημαντική εμπλοκή στο θέμα αυτό, ως αρμόδιοι Υπουργοί». Πρόσθεσε ότι η ΡΑΕΚ ακούει απόψεις και εισηγήσεις, τόσο από Συμβούλους που διαθέτει από τις ρυθμιστικές Αρχές της Ευρώπης όσο και από ειδικούς Κυπρίους του Εξωτερικού. Συνεπώς, είπε, θα ήταν σωστό να ακούσει και τους πρώην Υπουργούς, οι οποίοι, ως πολιτικοί προϊστάμενοι, είχαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των θεμάτων του φυσικού αερίου.
Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ, οι προτάσεις των τεσσάρων ανδρών θα υιοθετηθούν από την Αρχή, στο έγγραφο που θα ετοιμάσει για να υποβάλει. «Ακούστηκαν απόψεις λογικές αλλά θα ξανασυναντηθούμε με τους Υπουργούς για να συζητήσουμε με τον καθένα χωριστά τις απόψεις που μπορεί να έχει για διάφορα ζητήματα είτε αυτά αφορούν νομοθεσία είτε οργάνωση στον τομέα και δημιουργία της εθνικής εταιρείας υδρογονανθράκων». Γενικά, σημείωσε, πρόκειται για όλα τα ζητήματα που πρέπει να καταρτιστεί πολιτική για το θέμα του φυσικού αερίου.
«Πελώριο θέμα»
Από πλευράς του, ο πρώην Υπουργός Νίκος Ρολάνδης, μιλώντας εκ μέρους όλων των παρευρισκομένων, δήλωσε ότι «καλά έκανε η ΡΑΕΚ και κάλεσε τους πρώην Υπουργούς να ακούσει απόψεις», καθώς, το θέμα αυτό είναι πελώριο. «Από τις 28 Δεκεμβρίου, που έγινε η δήλωση της Noble, μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, με τεράστια θέματα, τα οποία πρέπει να μελετηθούν, να ληφθούν αποφάσεις, πώς διαχειριζόμαστε αυτό τον τεράστιο πλούτο που υπάρχει εκεί», εξήγησε. Ανέφερε, δε, πως, κατά την άποψή του, τα κοιτάσματα δεν είναι τόσο μεγάλα αλλά για την Κύπρο είναι πελώρια, οπόταν και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για το πώς θα τα χειριστούμε, πώς θα έρθουν στην ξηρά, πότε θα έρθουν στην ξηρά, τι θα γίνει όταν έρθουν εδώ, και αν υπάρχει άλλος τρόπος ή άλλοι μέθοδοι.
«Όλα αυτά θα κριθούν από την Κυβέρνηση, τελικά, και η ΡΑΕΚ, που είναι το αρμόδιο όργανο για να συμβουλεύσει την Κυβέρνηση πάνω σε αυτό το θέμα, έκρινε σκόπιμο να ακούσει τις απόψεις των πρώην Υπουργών», είπε. Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να δούμε και τι έχει κατά νουν η Αρχή και νομίζω ότι θα γίνουν ακόμα μια-δυο άτυπες και πάλι συναντήσεις για να δώσουμε τις θέσεις μας, ώστε να βοηθηθεί το έργο της ΡΑΕΚ».
Διαμορφώνεται ο σχεδιασμός
Συνεχίζουμε με πολλή προσοχή για τη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού σε ό,τι αφορά στο θέμα του φυσικού αερίου, ειδικά με τη βοήθεια της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που η Κυβέρνηση έχει διορίσει πριν από λίγο καιρό, επιβεβαίωσε από πλευράς του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Όπως εξήγησε, «τώρα είμαστε υπό το φως της επιβεβαίωσης της ύπαρξης κοιτασμάτων και η συζήτηση με τους συμβούλους και τους εμπειρογνώμονες που έχει η Κυβέρνηση και το κράτος είναι για να μπουν όλα σε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που να πηγαίνει σε βάθος χρόνου».
Ανέφερε, ακόμη, πως δεν μπορούν να λεχθούν πολλά πράγματα δημόσια αυτή την ώρα, σημειώνοντας πως «συνεχίζουμε με πολλή προσοχή για τη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού ειδικά με τη βοήθεια της συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων που η Κυβέρνηση έχει διορίσει πριν από λίγο καιρό». Ερωτηθείς, τέλος, εάν η Κυβέρνηση γνωρίζει να υπάρχει ενδιαφέρον από το Ισραήλ γι' αυτό το θέμα, ο Εκπρόσωπος είπε πως έχουν γίνει συζητήσεις με το Ισραήλ και από εκεί και πέρα λαμβάνουμε υπόψη και την προσπάθεια που είναι και δική μας θέση, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνεργασίες και συνέργειες στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου