Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου σε διεθνή Χρηματιστήρια

Οι υδρογονάνθρακες της Κύπρου σε διεθνή Χρηματιστήρια-Σημαντική πρόταση για άντληση $10 δις. ΕκτύπωσηE-mail
Πέμπτη, 05 Ιανουάριος 2012 12:38

Kypros_Fysiko_aerio.pngΟλοκληρωμένη πρόταση για ορθολογιστική αξιοποίηση των ποσοτήτων υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, κατέθεσε ενώπιον της Κυβέρνησης και των συμβούλων της ο καθηγητής Μιχάλης Ι. Οικονομίδης, ειδικός σε θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Michel_Economides.jpg
Ο καθηγητής Ι. Μιχάλης Οικονομίδης.
Μεταξύ άλλων ο καθηγητής Οικονομίδης εισηγείται:
* Να ιδρυθεί άμεσα η Κυπριακή Εταιρεία Πετρελαίου (ΚΕΠ). Για την προεδρία της ΚΕΠ να αναζητηθεί άτομο διαφορετικής εθνικότητας.
* Θα πρέπει να ιδρυθεί ένα «Ανεξάρτητο Εθνικό Ταμείο» (Sovereign Fund) το οποίο θα ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα έχει στην κυριότητα του το 70% της Κυπριακής Εταιρείας Πετρελαίου (ΚΕΠ).
* Το «Ανεξάρτητο Εθνικό Ταμείο» (Sovereign Fund) να εισαχθεί στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και της Λευκωσίας και με μια Αρχική Δημόσια Προσφορά Μετοχών (Initial Public Offering - IPO) να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για άντληση τουλάχιστον 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για αυτό τον σκοπό θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να έρθει σε επαφή με μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως η Goldman Saks ή η Citi για την προετοιμασία της όλης διαδικασίας.
Βασικός άξονας των εισηγήσεων του καθηγητή Οικονομίδη, όπως καταγράφονται στο έγγραφο που έθεσε υπόψη της Κυβέρνησης αφορά στη συνεργασία με το Ισραήλ. Τονίζοντας ότι το Ισραήλ είναι «ένας φυσικός σύμμαχος, πολιτιστικά και για πολλούς ακόμα λογούς αποτελεί την καλύτερη ασπίδα της Κύπρου απέναντι στην αδιάλλακτη Τουρκία και τις απειλές της», ο καθηγητής Οικονομίδης αναφέρει και τα ακόλουθα:
«Θα πρέπει να διαπραγματευτεί η «ενοποίηση» των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Αφροδίτης και Leviathan, με την Κύπρο και το Ισραήλ να λαμβάνουν ποσοστά επί του παραγόμενου φυσικού αερίου (σαν ίσα μερίδια των αναλογιών του φυσικού αερίου που υπάρχει σε κάθε ένα από τα δυο κοιτάσματα), ώστε να τροφοδοτούν τις μονάδες υγροποίησης, του εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG plant), το οποίο θα βρίσκεται στην Κύπρο…»
Εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η αναφορά του καθηγητή Οικονομίδη στα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου. Αναφέρει χαρακτηριστικά στο έγγραφό του-εισήγηση προς την Κυβέρνηση:
«Θα πρέπει να γίνει δυναμικά έρευνα για πετρέλαιο στο «Κοίτασμα της Αφροδίτης» καθώς και σε γειτονικά στο «Οικόπεδο 12» οικόπεδα. Η Κύπρος θα πρέπει να «κυνηγήσει» τις προβλέψεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), το οποίο κάνει εκτιμήσεις για 3.7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην περιοχή».
Παραθέτουμε στη συνέχεια ολόκληρο το κείμενο της πρότασης του καθηγητή Οικονομίδη προς την Κυβέρνηση:
«Πρόταση (White Paper)
Για την Ανάπτυξη και Εκμετάλλευση των Κοιτασμάτων Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου της Κυπριακής Δημοκρατίας
Το παρόν έγγραφο περιέχει μια σύντομη περιγραφή των συνιστώμενων βημάτων και ενεργειών τα οποία θα έπρεπε να ακολουθήσει η Κυπριακή Δημοκρατία ώστε να διευκολύνει την γρήγορη αλλά ευαίσθητη ανάπτυξη των εξαιρετικά μεγάλων ποσοτήτων υδρογονανθράκων οι οποίες ανακαλύφθηκαν στα χωρικά της ύδατα αλλά και του γειτονικού Ισραήλ.
Γεωπολιτικά
• Το Ισραήλ είναι τώρα στενά συνδεδεμένο με την Κύπρο. Είναι ένας φυσικός σύμμαχος, πολιτιστικά και για πολλούς ακόμα λογούς αποτελεί την καλύτερη ασπίδα της Κύπρου απέναντι στην αδιάλλακτη Τουρκία και τις απειλές της. Συνδυαζόμενο αυτό με το γεγονός, ότι οι υδρογονάνθρακες δεν επεκτείνονται Βόρεια της Κύπρου, αποτελεί μια εκπληκτική εναλλαγή των γεγονότων. Η Τουρκία πρακτικά εξουδετερώνεται.
Στρατηγικά
• Πρέπει να ιδρυθεί άμεσα η Κυπριακή Εταιρεία Πετρελαίου (ΚΕΠ), ένας εθνικός φορέας των ενεργειακών συμφερόντων του Κυπριακού λάου. Αυτή η εταιρεία θα είναι ο αντιπρόσωπος του κράτους που θα διαπραγματευτεί και συνεργαστεί με ξένες εταιρείες/οργανισμούς κτλ προς όφελος του Κυπριακού λαού.
• Ένα άτομο για την θέση του/της Πρόεδρου αυτής της εταιρείας είναι κάτι το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διεκδικήσει στην «παγκόσμια αγορά» δυναμικά. Απόντος ενός ικανού ατόμου με Κυπριακή καταγωγή για αυτή την θέση, θα πρέπει να τοποθετηθεί ένα άτομο διαφορετικής εθνικότητας ύστερα από σημαντική και ουσιαστική αναζήτηση.
• Η διάρκεια της θητείας του Προέδρου Κυπριακής Εταιρείας Πετρελαίου (ΚΕΠ) θα πρέπει να υπερβαίνει τα όρια της θητείας του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η θητεία του Προέδρου της Κυπριακής Εταιρείας Πετρελαίου (ΚΕΠ) δεν θα πρέπει να τερματίζεται νωρίτερα της λήξης της θητείας της και ιδιαίτερα για πολιτικούς λόγους.
• Θα πρέπει να ιδρυθεί ένα «Ανεξάρτητο Εθνικό Ταμείο» (Sovereign Fund) το οποίο θα ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα έχει στην κυριότητα του το 70% της Κυπριακής Εταιρείας Πετρελαίου (ΚΕΠ). Αυτό πρέπει να γίνει σύμφωνα με το Νορβηγικό μοντέλο όπου το «Ανεξάρτητο Εθνικό Ταμείο» της Νορβηγίας που διαχειρίζεται τα οφέλη και τα έσοδα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων είναι ανεξάρτητο από τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας. Αυτό θα πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθεί μια υπερβολική αναζωπύρωση της τοπικής οικονομίας από την ξαφνική εισροή κεφαλαίων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.
• Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνών μόνο στο «κοίτασμα της Αφροδίτης» του «Οικόπεδου 12», μια Αρχική Δημόσια Προσφορά Μετοχών (Initial Public Offering - IPO) στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Λευκωσίας, θα μπορούσε να αποφέρει το λιγότερο 10 Δισεκατομμύρια Δολάρια. Για αυτό τον σκοπό θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να έρθει σε επαφή με μεγάλες χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως η Goldman Saks ή η Citi για την προετοιμασία της όλης διαδικασίας.
Τακτικά
• Για να υπάρχει αρκετός χρόνος για καλύτερη προετοιμασία, θα πρέπει να επιβραδυνθεί λίγο ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων (μερικές εβδομάδες έως λίγους μήνες). Εφόσον ιδρυθεί η Κυπριακή Εταιρεία Πετρελαίου (ΚΕΠ) και αρχίσουν να εισρέουν κεφάλαια στην Κυπριακή Δημοκρατία λόγο της Αρχικής Δημόσιας Προσφοράς Μετοχών (Initial Public Offering - IPO), θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία πιο δυναμικά παίρνοντας πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης και της επιχειρησιακής διαχείρισης, παρά να ενεργεί παθητικά.
• Είναι πολύ καλή ιδέα να ενθαρρυνθεί και υποστηριχτεί η εμπλοκή Κυπριακών επιχειρήσεων σαν συνεργάτες για την εκμετάλλευση των υπολοίπων «οικοπέδων» μελλοντικά. Εκεί θα υπάρξει μια πολυδιάστατη εμπλοκή σε διάφορα αντικείμενα. Είναι σύνηθες σε όλο τον κόσμο να ανταμείβονται εταιρείες οι οποίες κάνουν προσπάθειες να συνεταιριστούν με ντόπιους συνεργάτες. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η Delek στο Ισραήλ η οποία συνεργάστηκε με την Noble Energy.
Διαδικαστικά
Η Κυπριακή Εταιρεία Πετρελαίου (ΚΕΠ) μπορεί να αποφασίσει να ακολουθήσει τα επόμενα βήματα:
• Να προχωρήσει άμεσα στην εξασφάλιση 100 εκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου ημερησίως από το Ισραηλινό κοίτασμα Tamar. Αυτή η ποσότητα φυσικού αερίου είναι ικανή για τις τρέχουσες ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου, και μπορεί να μεταφερθεί μέσω ενός εύκολου στην κατασκευή και τοποθέτηση υποθαλάσσιου αγωγού 8 ιντσών, ένα έργο το οποίο θα κοστίσει λιγότερο από 1 Δισεκατομμύριο Δολάρια. Με αυτόν τον τρόπο, φυσικό αέριο μπορεί να έρθει στην Κύπρο σε λιγότερο από δυο χρόνια και θα έχει σαν αποτέλεσμα μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, το λιγότερο 50%. Ο αγωγός θα μπορούσε να ανήκει σε μια ιδιωτική εταιρεία. Η Κυπριακή Εταιρεία Πετρελαίου (ΚΕΠ) θα είναι ο αγοραστής του φυσικού αερίου το οποίο στην συνέχεια θα μεταπουλά σε ιδιώτες. Η Κύπρος δεν πρέπει να βασιστεί στην κατασκευή ενός εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG plant) για να ικανοποιήσει τις ενεργειακές τις ανάγκες, εφόσον υπάρχει το Ισραηλινό κοίτασμα Tamar.
• Θα πρέπει να γίνει δυναμικά έρευνα για πετρέλαιο στο «Κοίτασμα της Αφροδίτης» καθώς και σε γειτονικά στο «Οικόπεδο 12» οικόπεδα. Η Κύπρος θα πρέπει να «κυνηγήσει» τις προβλέψεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), το οποίο κάνει εκτιμήσεις για 3.7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στην περιοχή. Η ανακάλυψη πετρελαίου θα αποδειχτεί στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο και της ευρύτερη περιοχή. Η Κύπρος δεν πρέπει να αναπτύξει το κοίτασμα φυσικού αερίου της Αφροδίτης μονομερώς, και θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάπτυξη των Κυπριακών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, έως ότου η διεθνής ζήτηση αγγίξει υψηλά επίπεδα, άρα και τιμές, καθοδηγούμενη από τις ενεργειακές ανάγκες της Κίνας.
• Θα πρέπει να διαπραγματευτεί η «ενοποίηση» των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Αφροδίτης και Leviathan, με την Κύπρο και το Ισραήλ να λαμβάνουν ποσοστά επί του παραγόμενου φυσικού αερίου (σαν ίσα μερίδια των αναλογιών του φυσικού αερίου που υπάρχει σε κάθε ένα από τα δυο κοιτάσματα), ώστε να τροφοδοτούν τις μονάδες υγροποίησης, του εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG plant), το οποίο θα βρίσκεται στην Κύπρο, και το οποίο υγροποιημένο φυσικό αέριο στην συνέχεια θα εξάγουν. Τα δυο αυτά κοιτάσματα είναι πρακτικά ένα, και το σύνορό τους αποτελεί ένα γεωγραφικό όριο ανάμεσα στις δυο χώρες και όχι γεωλογικό. Δυο μεγάλοι υποθαλάσσιοι αγωγοί, διαμέτρου 36 ιντσών θα χρειαστούν για την μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Αφροδίτης και του Leviathan στο Κυπριακό εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG plant). Αυτό είναι κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια και με ένα εκτιμώμενο κόστος 15 Δισεκατομμύρια Δολάρια. Δεν θα υπάρξει το επόμενο χρονικό διάστημα έλλειψη φυσικού αερίου. Η ποσότητα του φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μπορεί να ξεπεράσει τα 75 Τρισεκατομμύρια Κυβικά Πόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου