Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην αν. Μεσόγειο-

Ειδήσεις
Νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην αν. Μεσόγειο-Το φυσικό αέριο είναι σημαντικό όσο η Αραβική Άνοιξη Εκτύπωση E-mail
Πέμπτη, 19 Ιανουάριος 2012 14:28
Fysiko_aerio.jpgΝέα κατάσταση πραγμάτων, τόσο σημαντική όσο και η λεγόμενη Αραβική Άνοιξη, δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες της Κύπρου και του Ισραήλ αναφέρεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στο τεύχος Φεβρουαρίου 2012 του αμερικανικού εξειδικευμένου περιοδικού OFFSHORE ENGINEER.

Συγγραφέας του άρθρου είναι ο κυπριακής καταγωγής Αμερικανός καθηγητής Μιχάλης Οικονομίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει και τα εξής:

* Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, με τις εκτιμήσεις της United States Geological Survey (USGS) ανέρχονται στα 200tcf φυσικού αερίου και τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια βαρελιών πετρελαίου. Το Ισραήλ έχει εντοπίσει 50tcf. Τα ένδεκα κυπριακά οικόπεδα εκτιμάται ότι διαθέτουν 50tcf, ίσως ακόμη και 75tcf.

* Τα αποτελέσματα των ερευνών της Noble δημιουργούν μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα στην περιοχή, τόσο σημαντική όσο και η Αραβική Άνοιξη. Σ’ αυτό, βέβαια συνέβαλε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με τις συναλλαγές που έχει με τους Ισλαμιστές στην Αίγυπτο, τους Παλαιστίνιους και με το διεθνή παρία Ιράν.

* Το Ισραήλ είναι τώρα άρρηκτα δεμένο στη Κύπρο και είναι δυνατόν να προσφέρει την καλύτερη ασπίδα για τη Κύπρο ενάντια σε μια αδιάλλακτη Τουρκία. Όλα αυτά, σε συνάρτηση με τη σύμπτωση ότι οι υδρογονάνθρακες, γεωλογικά, δεν φθάνουν στα βόρεια της Κύπρου, δημιουργούν μια νέα κατάσταση πραγμάτων. Η Τουρκία εξουδετερώνεται ουσιαστικά.

* Ο τομέας Tamar του Ισραήλ είναι υπό ταχεία ανάπτυξη. Η Κύπρος θα μπορούσε να προχωρήσει αμέσως στην εξασφάλιση 100mmscf ανά ημέρα φυσικού αερίου από εκείνο τον τομέα. Εκείνη η ποσότητα αερίου, ικανοποιητική για τις τρέχουσες κυπριακές ανάγκες, μπορεί να μεταφερθεί με σχετικά έναν εύκολο που συνίσταται στην εγκατάσταση αγωγού 8in, έναντι συνολικής δαπάνης $1 δισεκατομμυρίου, περίπου. Το φυσικό αέριο θα μπορούσε να έρθει στη Κύπρο εντός δύο ετών σε μια τιμή που θα μείωνε το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 50%.

* Το επόμενο βήμα για τη Κύπρο πρέπει να είναι η αναζήτηση πετρελαίου στα γειτονικά της «Αφροδίτης» οικόπεδα. Η Κύπρος πρέπει σίγουρα να κυνηγήσει τα 3,7 εκ. βαρέλια πετρελαίου, που υπάρχουν στα όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της United States Geological Survey (USGS). Η ανακάλυψη πετρελαίου θα αποδεικνυόταν στρατηγική για τη χώρα και την περιοχή. Η σεισμική χαρτογράφηση και μερικές ιδιότητες προβλέπουν την ύπαρξη περισσότερου πετρελαίου στα κυπριακά οικόπεδα, έναντι εκείνων στην ισραηλινή οικονομική ζώνη.

* Το γιγαντιαίο Leviathan του Ισραήλ και το κυπριακό «Αφροδίτη», στην ουσία αποτελούν ένα τομέα, γεωλογικά. Ο διαχωρισμός τους είναι απλά γεωγραφικός. Θα μπορούσε, λοιπόν, να αξιοποιηθούν από κοινού, από την Κύπρο και το Ισραήλ. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν να μοιράζονται τα έσοδα με βάση την ποσότητα φυσικού αερίου που βρίσκεται στα γεωγραφικά τους όρια.

* Δύο μεγάλοι αγωγοί 36in θα απαιτούνταν για τη μεταφορά αερίου από Leviathan και το «Αφροδίτη» σε ένα κυπριακό σταθμό υγροποίησης LNG. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε πέντε έως έξι έτη με εκτιμώμενο κόστος $15 δισεκατομμυρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου