Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Το Πέντε Μίλι και η Τρόικα

Ειρήσθω

Το Πέντε Μίλι και η Τρόικα

| Εκτύπωση | 20/04/2013 | Με τον Λάζαρο Μαύρο

Σ Τ Ο Ν ΦΑΚΕΛΟ της προδοσίας της Κύπρου από την ανθελληνική χούντα, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια μαρτυρημένη απ’ τους επιζήσαντες τότε πολεμιστές του 70 Τάγματος Μηχανικού της Εθνικής Φρουράς. Διασταυρωμένα επιβεβαιωμένη από άλλες μαρτυρίες αλλά και εκ των γεγονότων. Κατατέθηκε και στην αρμόδια, για τον Φάκελο, Επιτροπή της Βουλής, της οποίας προήδρευε ο Μαρίνος Σιζόπουλος, περιέχεται και στο πρόσφατο (29.1.2013) σημαντικότατο βιβλίο «Εις Μνημόσυνον Αιώνιον Ηρώων 70ΤΜΧ» του ιερέα Ανδρέα Βορκά, ο οποίος το 1974 ήταν ένας από τους εφέδρους ανθυπολοχαγούς του τάγματος:

Τ Η Ν ΠΑΡΑΜΟΝΗ
έναρξης της τουρκικής εισβολής, δηλαδή την Παρασκευή 19η Ιουλίου 1974, κοντά στα μεσάνυκτα, 5-6 ώρες δηλαδή προτού αρχίσει η αποβίβαση των τουρκικών δυνάμεων εισβολής στην ακτή του Πέντε Μιλίου της Κερύνειας, μια διμοιρία του 70ΤΜΧ με επικεφαλής τον υπολοχαγό Παναγιώτη Παναγόπουλο, είχε ήδη φτάσει από τη Λευκωσία στην Κερύνεια, για να υλοποιήσει αμέσως τη διατεταγμένη αποστολή της, να στρώσει ναρκοπέδιο στο Πέντε Μίλι. Ο επιτόπου ανώτατος διοικητής του 3ου Τακτικού Συγκροτήματος της Κερύνειας, συνταγματάρχης Στυλιανός Μιχόπουλος, απαγόρευσε τη ναρκοθέτηση, είπε στους άνδρες του 70ΤΜΧ ότι «δεν υπάρχει τίποτε και προληπτικώς έχετε έρθει», και τους διέταξε να πάνε για ύπνο: «Ξαπλώστε να κοιμηθείτε»!!! Μετά από λίγες ώρες, με το πρώτο φως του Σαββάτου, αποφράδος 20ής Ιουλίου 1974, τα πρώτα τμήματα του 50ού Συντάγματος Καραογλάνογλου, της 39ης Μεραρχίας του Αττίλα, πραγματοποιούσαν ανενόχλητα την αποβίβαση (ούτε καν απόβαση) στην ακτή του Πέντε Μιλίου.

Ε Ν Α Σ ΑΠΟ
τους νεαρούς ΔΕΑ (δόκιμους έφεδρους αξιωματικούς) του 70ΤΜΧ, τότε, ήταν και ο 19χρονος Χρίστος Πατσαλίδης, με ένα μόλις χρόνο θητεία στην Ε.Φ. Πρόκειται για τον νυν Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών. Στο βιβλίο του Παπαβορκά είναι σε μιαν από τις φωτογραφίες με τη φαιοπράσινη στολή και το τσέχικο αυτόματο (σελ.474) και με τα κορδόνια του ΔΕΑ στις επωμίδες στη στολή Νο.8 (σελ.451).

Χ Θ Ε Σ Ο
Πατσαλίδης, 58χρονος πλέον και ήδη λευκαινώμενος, κατέθεσε πρώτος, ως Γ.Δντής του Υπ.Οικ., στην Ερευνητική Επιτροπή των πρώην δικαστών Πική, Καλλή και Κραμβή, για τον άξιο να ονομαστεί «Φάκελο Οικονομικής Καταστροφής Κύπρου». Η σύγκριση βεβαίως της τωρινής καταστροφής, με την εθνική τραγωδία του ’74, τις θυσίες τόσων ηρωικών συμπολεμιστών και την κατάληψη της μισής πατρίδα από τους Τούρκους είναι ανεπίτρεπτη. Ωστόσο, είναι κραυγαλέο κι εξόφθαλμο ότι η κυβέρνηση 2008 - 2013, Χριστόφια - ΑΚΕΛ, έπαιξε στην Οικονομία ρόλο παραπλήσιο μ' εκείνον του Μιχόπουλου, οι δε χαρακτηρισθέντες υπό του Χριστόφια ως «μανδαρίνοι του Υπ.Οικ.», ρόλο - ξανά - του 70ΤΜΧ…

ΕΡΩΤΗΣΗ

Όταν την Τετάρτη 25η Ιουλίου 2012, κάτω από τον ανδριάντα του Λένιν και τα λάβαρα του κυβερνώντος εν ισχνοτάτη μειοψηφία ΑΚΕΛ, οι κ.κ. Άντρος Κυπριανού, Κατσουρίδης, Λαμάρης και Πάμπος Παπαγεωργίου πόζαραν με την κυρία Βελκουλέσκου και τους άλλους δυο της Τρόικας για τα πρωτοσέλιδα της «Χαραυγής» 26.7.12, ο εν τω Προεδρικώ Ξερόλας Παντογνώστης άναξ δεν τους επέτρεπε, άραγε, να μετακαλέσουν κάποιους «Κύπριους ειδικούς και ξένους εμπειρογνώμονες» για… «αντιπρόταση εξόδου από την Τρόικα»;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου