Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Οι δραματικές προειδοποιήσεις Αυξεντίου, Χριστοδούλου, Σαρρή

Αντιστάσεις

Οι δραματικές προειδοποιήσεις Αυξεντίου, Χριστοδούλου, Σαρρή

| Εκτύπωση | 25/08/2011 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Ο ΑΥΞΕΝΤΗΣ Αυξεντίου είναι πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υπουργός Οικονομικών. Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητά του. Όπως προηγουμένως ο ομόλογός του Χρ. Χριστοδούλου, όπως ο νυν Διοικητής Αθ. Ορφανίδης, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μιχ. Σαρρής και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γ. Βασιλείου και πλειάδα οικονομολόγων, έτσι και ο Αυξεντίου είναι ωμός στις δραματικές προειδοποιήσεις του. Χθες, μιλώντας στο Τρίτο του ΡΙΚ, περιέγραψε την κατάσταση της οικονομίας ως «τραγική».
Κάλεσε τους εμπλεκόμενους -Κυβέρνηση, κοινωνικούς εταίρους και κόμματα- να πάρουν… χτες μέτρα, κυρίως διαρθρωτικής υφής. Η κατάσταση, είπε, είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και παρατήρησε: «Αν ήμουν υπουργός Οικονομικών, αύριο θα αποφάσιζα αμέσως πάγωμα του κρατικού μισθολογίου. Δηλαδή καμία προσαύξηση, ούτε προαγωγές ούτε ΑΤΑ ούτε 13ος ούτε επιδόματα για τα επόμενα 2-3 χρόνια, μέχρι να ορθοποδήσει η οικονομία».
Ο Αυξ. Αυξεντίου επισήμανε ότι οι μισθοί στη δημόσια υπηρεσία είναι πολύ καλοί και συνεπώς οι δημ. υπάλληλοι θα μπορούσαν να αντέξουν τις επιπτώσεις για 2-3 χρόνια. Παρατήρησε ότι υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση για τρία χρόνια στη λήψη μέτρων, γι’ αυτό κάλεσε όλους, έστω και τώρα, να προχωρήσουν με συναίνεση στην αντιμετώπιση της κατάστασης. Χθες, ο γράφων επικοινώνησε με τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υπουργό Οικονομικών Χρ. Χριστοδούλου. Συμφώνησε πλήρως με τον Αυξ. Αυξεντίου για το πάγωμα του κρατικού μισθολογίου, ως της μόνης, άμεσης λύσης στα φοβερά οικονομικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, είπε.
Για να επισημάνει ότι το πρόβλημα δεν είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών, αλλ’ ο Πρόεδρος Χριστόφιας και κατ’ επέκταση ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ. Χθες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Μιχ. Σαρρής, σε άρθρο του στον Τύπο, υποστήριξε ότι απαιτείται «άμεση και συλλογική συναίνεση του πολιτικού κόσμου γύρω από ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τους εξής στόχους: Μείωση του ελλείμματος στο 6% του ΑΕΠ το 2011, στο 2% του ΑΕΠ το 2012, εξάλειψη του ελλείμματος το 2013 και δέσμευση για τη διατήρηση του δημοσιονομικού ελλείμματος ή πλεονάσματος για τουλάχιστον την επόμενη πενταετία. Έλεγχος των δημόσιων δαπανών, σημαντική μείωση του κόστους της Δημ. Υπηρεσίας και άμεση στόχευση όλων των κοινωνικών παροχών».
Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, δρ Ανδρέας Θεοφάνους, σε ανάλυσή του υποστηρίζει και αυτός πάγωμα του κρατικού μισθολογίου και αύξηση της εισφοράς των δημ. υπαλλήλων στο ΤΚΑ στο 6,75%, για να επισημάνει ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα πηγάζουν από το ύψος των δημόσιων δαπανών και τις σοβαρές στρεβλώσεις στο συνταξιοδοτικό. Και προσθέτει: «Τα μέτρα που τελικά θα υιοθετηθούν θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα στρατηγικό πλαίσιο περισυλλογής και εξορθολογισμού των δημοσίων οικονομικών και περιορισμένης λιτότητας. Θα πρέπει, επίσης, να στοχεύσουμε σε δημόσιες δαπάνες και έσοδα κάτω από το 40% του ΑΕΠ, με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της αναπτυξιακής διάστασης.
»Μια τέτοια πολιτική», λέγει, «θα οδηγήσει σε μια ισχυρή οικονομία και στη δυνατότητα για μια πραγματικά αποτελεσματική κοινωνική πολιτική. Η Βουλή θα πρέπει να επιμείνει ότι ενώπιόν της πρέπει να έχει προς έγκριση ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο οικονομικής εξυγίανσης και ότι θα είναι σοβαρό λάθος να κατατεθούν προτάσεις σε δύο ή περισσότερες φάσεις». Προτάσεις, εισηγήσεις, υπάρχουν από πολλούς σοβαρούς ανθρώπους. Σοβαρή πολιτική βούληση δεν υπάρχει. Ούτε φαίνεται κάποιος αρσενικός Θάτσερ στον ορίζοντα. Δυστυχώς…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου