Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Για το ΓΕΣΥ

Όταν για το θέμα της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας επικρατεί η απόλυτη σύγχυση τότε που πάμε;
Τα προβλήματα που αφορούν τον χώρο της υγείας, η καθημερινή ταλαιπωρία των πολιτών είναι γνωστά σε όλους, χωρίς ίχνος υπερβολής για όσους γνωρίζουν την δραματική πραγματικότητα που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια.
Και λεω δραματική πραγματικότητα όχι μόνο όσον αφορά στην ταλαιπωρία των ασθενών αλλά και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρών, νοσηλευτών και άλλων.
Όμως, επιτέλους, πρέπει ο Κύπριος πολίτης - που περιμένει για δεκαετίες την εφαρμογή του ΓΕΣΥ - να ακούσει μερικές αλήθειες, να πληροφορηθεί για το πού βρισκόμαστε σήμερα.
Χθες, στην Επιτροπή Υγείας, αναμέναμε να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις που  περιμέναμε εδώ και μήνες από τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών, μετά από έκθεση που ετοίμασε ειδική επιτροπή. Όχι μόνο δεν πήραμε απαντήσεις αλλά φάνηκε ότι επικρατεί η απόλυτη σύγχυση! Σύγχυση αναμεταξύ Υπουργών και Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (Ο.Α.Υ.). 
Οι μεν Υπουργοί Υγείας και Οικονομικών μας είπαν ότι το Σχέδιο Υγείας, ως έχει, δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμο και κάνουν άλλες σκέψεις (χωρίς ακόμη να υπάρχει συγκεκριμένο πρόγραμμα, χρονοδιάγραμμα ή κοστολόγηση).
Ο δε Ο.Α.Υ είπε ότι μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο καθώς οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν με την αύξηση των συνεισφορών τους από το 9% στο 12%.
Τα πρακτικά της συζήτησης τα λένε όλα – επικρατεί η απόλυτη σύγχυση. Και ας περιμένει ο πολίτης να έχει αυτό που δικαιούται - πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας που να προσφέρουν ασφάλεια, ποιότητα και ισότητα – ή τουλάχιστον να πάρει το ελάχιστο, συγκεκριμένες απαντήσεις, και αν είναι αναγκαίο να υπάρξει νέα κατεύθυνση με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο ΔΗΣΥ έχει επανειλημμένα δείξει ότι κινείται με απόλυτα υπεύθυνη στάση στα θέματα υγείας. Υπάρχουν ανησυχητικές αυξήσεις στον τομέα τα τελευταία χρόνια της τάξης του 11% - 12%. Το μοντέλο που συζητήσαμε είναι ήδη σχεδόν 10 χρονών και η οικονομική πραγματικότητα έχει αλλάξει.
Γι’ αυτό πρέπει και εμείς επιτέλους να πούμε στον κόσμο που περιμένει από μας μια απάντηση αν είναι ή όχι βιώσιμο και αν όχι πιο σχέδιο υγείας προχωρούμε γιατί σίγουρα σχέδιο υγείας επιβάλλεται, αλλά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.    
Περιμένουμε, όμως, να υπάρχει απάντηση στον Κύπριο πολίτη, σεβασμός και αίσθημα ευθύνης, περιμένουμε να μας δοθούν απαντήσεις, να υπάρχουν συγκεκριμένες εισηγήσεις και να μας ζητηθεί η άποψη ή ακόμη και η στήριξή μας να χαράξουμε μια διαφορετική πορεία.
Θα στηρίξουμε την εφαρμογή ενός Σχεδίου Υγείας που θα μας δώσει λύσεις στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε στον χώρο της υγείας και θα μας βοηθήσει να εφαρμόσουμε και την Οδηγία για Διασυνοριακή Περίθαλψη.
Υπάρχει απόλυτη ανάγκη άμεσα το Υπουργείο Υγείας να μας δώσει λύσεις. Αντί αυτού εισπράττουμε την απόλυτη σύγχυση.   
Στέλλα Κυριακίδου, Βουλευτής
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου