Κυριακή 21 Αυγούστου 2011

Εμείς φταίμε

Εμείς φταίμε

| Εκτύπωση | 05/08/2011 |

Τα γεγονότα στο Μαρί δεν είναι τωρινά. Επαναλαμβάνονται συνεχώς στην καθημερινότητά μας, απλώς αλλάζουν μορφή
Μετά τα τραγικά γεγονότα στο Μαρί τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στην ανάγκη απόδοσης ευθυνών στους σχετικούς-άσχετους που έχουν χειριστεί με τόση «δεξιοτεχνία» το όλο θέμα και που έχουν βυθίσει την Κύπρο σε αβάσταχτο πόνο. Το γενικό αίσθημα είναι ότι οι σημαντικές αποφάσεις παίρνονται με μεγάλη προχειρότητα.
Όμως προτού κατηγορήσουμε τον οποιονδήποτε υπουργό ή άλλον αξιωματούχο θα πρέπει να δούμε πρώτα απ' όλα τη δική μας ευθύνη ως λαός. Πώς ενεργούμε και πώς αντιδρούμε στην αναποτελεσματικότητα, στην ανευθυνότητα και στην έλλειψη έργων από πλευράς των υπευθύνων.
Σε πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη μεταξύ των πολιτών για τον πιο δημοφιλή υπουργό τα αποτελέσματα ανάδειξαν τον Υπουργό Υγείας κ. Πατσαλίδη. Και διερωτάται κανείς, με τι κριτήρια εμείς οι ενεργοί πολίτες που αναζητούμε την πρόοδο, έχουμε αναδείξει το συγκεκριμένο υπουργό ως τον πιο δημοφιλή υπουργό; Αν το κριτήριο είναι η επικοινωνιακή του πολιτική, το image που βγάζει προς τα έξω, οι γραβάτες και τα κουστούμια που φορεί, τότε ναι, πολύ σωστά έχει αναδειχθεί ως ο ‘δημοφιλέστερος υπουργός‘. Αν όμως το κριτήριο είναι το έργο που έχει παραχθεί, τότε το σίγουρο είναι ότι κάτι δεν πάει καλά.
Γιατί, τι ουσιαστικό έργο έχει επιτελέσει ο συγκεκριμένος υπουργός ώστε να κατατάσσεται πρώτος στις προτιμήσεις του λαού; Απλά υπενθυμίζω ότι τα τελευταία πέντε χρόνια τα τρία σημαντικά έργα που έπρεπε να ολοκληρωθούν από το Υπουργείο Υγείας ήταν και είναι η εφαρμογή του ΓεΣΥ, η αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και η εκπαίδευση προσωπικών ιατρών. Τι πρόοδος έχει επιτευχθεί στα τρία αυτά θέματα από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων από το συγκεκριμένο υπουργό;
Όχι μόνο δεν υπήρξε η παραμικρή πρόοδος αλλά και τα τρία αυτά έργα έκαναν επικίνδυνα βήματα προς τα πίσω. Συνέπεια των πιο πάνω οι ασθενείς/πολίτες να ταλαιπωρούνται, εξευτελίζονται και κάποιες φορές πεθαίνουν (βλέπετε ο θάνατος απλών πολιτών δεν προέρχεται μόνο από κιβώτια με εκρηκτικά). Την ίδια ώρα ο υπουργός προσπαθεί να μας πείσει ότι η μηδενική πρόοδος απορρέει από την ανάγκη προσεκτικών και μελετημένων κινήσεων.
Τα γεγονότα στο Μαρί δεν είναι τωρινά. Επαναλαμβάνονται συνεχώς στην καθημερινότητά μας, απλώς αλλάζουν μορφή, ονόματα και υπουργεία και εμείς όχι μόνο δεν απορρίπτουμε τους υπευθύνους αλλά και τους επικροτούμε. Το ΓεΣΥ όπως και άλλα σημαντικά έργα, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι ειδικοί εμπειρογνώμονες υποδεικνύουν, παραμένουν σε αδράνεια.
Γι΄ αυτό, αγαπητέ Κύπριε πολίτη, μην ψάχνεις ευθύνες σε τρίτους. Ώσπου το κριτήριο αξιολόγησής σου είναι το εξωτερικό ή πολιτικό προφίλ των υπουργών αντί το έργο που παράγουν, η κατάσταση της προχειρότητας, της αδράνειας και της κοροϊδίας θα συνεχιστεί. Και εσύ, θα παραμείνεις ένας ταλαίπωρος, αδικημένος και παραπονεμένος πολίτης.
ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου