Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Άριστος Μιχαηλίδης: Γιατί δεν τον έστειλε απ΄ εκεί που ήρθε;

 
 

Άριστος Μιχαηλίδης: Γιατί δεν τον έστειλε απ΄ εκεί που ήρθε;



ΣΥΜΦΩΝΑ με δηλώσεις του Ντερβίς Έρογλου, κατά την προχτεσινή συνάντηση του με τον Πρόεδρο Χριστόφια, συζήτησαν και θέματα φυσικού αερίου και πετρελαίων. Όπως είπε, «συζήτησαν μεν τα θέματα χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες». Ο δικός μας συνομιλητής δεν έκανε καμιά δήλωση κι έτσι δεν γνωρίζουμε τι συζήτησε και αν εξήγησε στον Έρογλου ότι τα θέματα διαχείρισης του φυσικού πλούτου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήκουν στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και μόνο εκεί που εμποδίζεται από τον κατοχικό στρατό δεν μπορεί να τα διαχειριστεί. Ασφαλώς, η μόνη συζήτηση που θα έπρεπε να κάνει θα ήταν για να εκφράσει ένα ξεγυρισμένο ασιχτίρισμα στον κατοχικό εκπρόσωπο και να τον στείλει απ΄ εκεί που ήρθε, αλλά ο εκπρόσωπος μας είναι ευγενής, δεν κάνει τέτοιες απρέπειες. Αν όμως επιτρέψει να μετατραπεί σε ζήτημα των συνομιλιών το θέμα των ερευνών στην ΑΟΖ, τότε θα κάνει το χειρότερο λάθος από όσα έκανε μέχρι τώρα σ΄ αυτή τη διαδικασία.
Ο Ντερβίς Έρογλου και η Άγκυρα, επίμονα επιχειρούν να εμποδίσουν τις έρευνες, που αν έχουν τα αποτελέσματα που υπόσχονται οι ειδικοί, θα ανοίξουν μια νέα εποχή για την Κύπρο. Ούτε η απόπειρα τους να πετύχουν αναβολή μέσω Ουάσιγκτον και Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρήκε μέχρι τώρα απήχηση, ούτε οι αντιδράσεις ισχυρών χωρών, όπως η Ρωσία, άφησαν οποιοδήποτε κενό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η μόνη ανοικτή οδός για να επιβάλουν αναβολή, είναι μέσω των αξιωματούχων των Ηνωμένων Εθνών, που δεν είναι δύσκολο να πεισθούν ότι αν προχωρήσουν οι έρευνες θα επηρεαστούν οι συνομιλίες. Από τη στιγμή που θα δεχθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας να συζητήσει αυτό το θέμα στο τραπέζι των συνομιλιών, αυτομάτως θα δώσει το δικαίωμα να γίνει μέρος της διαδικασίας και θα απαιτηθεί η αναβολή, για να μην επηρεαστούν δήθεν οι συνομιλίες.
Σε μια απειλητική ανακοίνωση, όπου έλεγε στη διεθνή κοινότητα να μην έχει αμφιβολίες ότι η Τουρκία «θα κάνει τα απαραίτητα», το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στις 6 Αυγούστου, σημείωνε ότι «οι συμφωνίες αυτές και οι δραστηριότητες αναζήτησης πετρελαίου / φυσικού αερίου επηρεάζουν αρνητικά την επίλυση του Κυπριακού» και «η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε ενέργειες ή και να υπογράφει συμφωνίες, σχετικά με τις φυσικές πηγές, που ανήκουν σε όλο το νησί.» Κι ο Έρογλου, ο συνομιλητής μας, αυτός που αύριο μπορεί να είναι και εκ περιτροπής πρόεδρος όλης της Κύπρου, απειλούσε: «Αν οι Ελληνοκύπριοι προχωρήσουν στην εξόρυξη φυσικού αερίου τότε θα αποκτήσουν ακόμα έναν πονοκέφαλο.» Δεν είναι αρκετό να απαντώνται τέτοιες απειλές και υποκρισίες με χλιαρές δηλώσεις της κυπριακής κυβέρνησης και με τις ευγενικές προσκλήσεις της κυρίας Πραξούλας, για μια θάλασσα της ειρήνης και της συνεργασίας. Χρειάζεται στρατηγική και σοβαρές, μελετημένες ενέργειες, πέρα και πάνω από το όποιο καλό κλίμα (;) των συνομιλιών, για να τα βγάλει πέρα η Κυπριακή Δημοκρατία. Χρειάζονται αποφασιστικές ενέργειες από αποφασιστικές ηγεσίες, για να μη χάσουμε κι αυτό το παιχνίδι.
Υ.Γ.
Ποιοι χειρίζονται σήμερα αυτό το τεράστιας σημασίας ζήτημα; Ποιοι συμβουλεύουν τον Πρόεδρο; Ποιοι μελετούν προσεκτικά κάθε βήμα; Ο Ιακώβου; Ο Τσιελεπής; Η Πραξούλα; Ο Πρόεδρος μόνος του; Ρωτάμε για να μπορούμε αύριο να κρίνουμε και να μην μας λένε όλοι, «εγώ δεν ήξερα».

Bookmark and Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου